Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κωστή Χατζηδάκη να υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση δεν αναιρούν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος.

Το κράτος είναι παρών

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ενώ απείχαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να πλήξει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι παρών και εγγυάται τις συντάξεις.

Απαντώντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τόνισε ότι «τα δικαστήρια τα ενδιαφέρει να είναι δημόσιο το σύστημα συνολικά, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί το σύστημα να είναι είτε διανεμητικό, είτε οποιοδήποτε άλλο. Εδώ καλύπτεται αυτή η υποχρέωση. Το σύστημα παραμένει δημόσιο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, αλλά και επάρκεια πόρων, τα οποία διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος. «Πόροι του ταμείου κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος είναι παρών. Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης επικουρικής. Πού είναι η ιδιωτικοποίηση και η αντισυνταγματικότητα; Το κράτος είναι παρών και εγγυάται τις συντάξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Είχε προηγηθεί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία χαρακτήρισε τρικ την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο θα διαχειριστεί τις εισφορές των ασφαλισμένων, με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων και επομένως των ίδιων των συντάξεων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπουγάς είπε ότι η ένσταση είναι προδήλως αβάσιμη και πως τα επιχειρήματα έχουν κριθεί και απορριφθεί από τη νομολογία του ΣτΕ.

«Η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη είναι να μην πλήξει τον σκληρό πυρήνα, δηλαδή τη βιωσιμότητα.Η θέσπιση κεφαλαιοποιτικού συστήματος θα συμβάλει στη διαγενεακή δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αδικία σε βάρος των νέων λόγω γήρανσης πληθυσμού. Αν συνεχίζαμε έτσι κάθε νέα ομάδα θα έπαιρνε λιγότερα.Η αντιπολίτευση το αποδέχεται. Εμείς όχι» είπε.

Πάντως πυρά δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξ’ αριστερών του για την πολιτική του ως κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναγκάστηκε να πάρει το λόγο για να απαντήσεις στις αιτιάσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Προηγούμενο άρθροΜίκης Θεοδωράκης και Αριστερά – Μια διαρκής και δύσκολη σχέση
Επόμενο άρθροΥπ. Υγείας – Παράταση έκτακτων ρυθμίσεων για την πανδημία – Τι προβλέπεται για το προσωπικό του ΕΣΥ