Σύψα για τείχος ανοσίας – Mε τη μετάλλαξη Δέλτα σαν να τρέχουμε προς τέρμα που μετακινείται

Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά, παραδέχθηκε για το τείχος ανοσίας η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Εξήγησε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85 με 90% του γενικού πληθυσμού (περιλαμβανομένων των παιδιών).

«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» ανέφερε για τον κορναϊό στον ΣΚΑΙ, ερωτηθείσα για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας την άνοιξη του 2022.

Κίνδυνος νέων μεταλλάξεων

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η Βάνα Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες».

«Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ακόμα και αυτή τη στιγμή, έχουμε μια μετάλλαξη που είναι πολύ μεταδοτική. «Αυτό είναι το αρνητικό, από την άλλη πλευρά έχεις ένα πληθυσμό που έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας».

Το τρομακτικό, διευκρίνισε η κ. Σύψα, θα ήταν αν δεν είχαμε εμβόλιο αυτή την περίοδο πώς θα τη βιώναμε με μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη.

Προηγούμενο άρθροΔΑΠΕΕΠ – Θετικό ισοζύγιο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αλλά όχι υπεραισιοδοξία
Επόμενο άρθροΕφιάλτης η ακρίβεια για νοικοκυριά και κυβέρνηση – Ποια βασικά είδη θα γίνουν «αλμυρά» – Μέτρα στη ΔΕΘ