Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι αρχές της Χίου και οι ομογενείς στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος έφτασε στο νησί και θα παραμείνει μέχρι και το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνοδευόμενος από τη μητέρα και τον αδελφό του, έφτασε στο αεροδρόμιο, όπου τον υποδέχθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, Παντελής Μπουρνιάς, ο Ύπατος Γ.Γ. της Ομογενειακής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσιβίκος, μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεκίνησε την περιοδεία του στη Χίο με δέηση υπέρ της Ειρήνης στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο οποίο έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών από τους Οθωμανούς, στέλνοντας μήνυμα προς τους Τούρκους, “για καλή γειτονία και αμοιβαίο σεβασμό”.

Επισκεπτόμενος το οστεοφυλάκιο της Μονής, όπου φυλάσσονται τα οστά των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ότι “πρέπει να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των πατέρων και αδερφών μας, οι δε γείτονες μας να μην επαναλάβουν ποτέ τις θηριωδίες του παρελθόντος, αλλά να μάθουμε όλοι μαζί να ζούμε με ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην πάει χαμένη ούτε για μας που απολαμβάνουμε την ελευθερία μας χάρη στη θυσία τους αλλά και η άλλη πλευρά, η απέναντι, την οποία έβλεπα καθώς ερχόμουν στο μοναστήρι, να καταλάβει ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει και πρέπει πλέον να μάθουμε να είμαστε πολιτισμένοι, να είμαστε καλοί γείτονες και καλή γειτονία σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία».

Το απόγευμα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας, στα χωριά Μεστά και Μέσα Διδύμα, καθώς και στην Αγία Ελένη, ενώ το βράδυ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σήμερα, Τρίτη, θα επισκεφτεί την “Κιβωτό του Αιγαίου” στο Αίπος, την Αγία Μαρκέλλα και τα Καρδάμυλα, όπου θα του παραθέσει γεύμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Προηγούμενο άρθροΜίκης Θεοδωράκης – Η Ελλάδα αποχαιρετά τον εμβληματικό δημιουργό – Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το λαϊκό προσκύνημα
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα κατάρτισης σε καινοτόμες μεθόδους στον αγροτικό τομέα