Στέφανος Γκίκας: “Η Ελλάδα μπροστά σε μια νέα Πρόκληση”

Η δραματική κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία της Αμερικανικής κυβέρνησης του Προέδρου JoeBiden, αλλά και του ΝΑΤΟ, διότι οι μόλις προ ολίγων εβδομάδων εκτιμήσεις τους, τόσο για την δυναμική του Αφγανικού Στρατού, όσο και για τηνεπέλαση των Ταλιμπάν στην χώρα, διαψεύστηκαν όλες με κατηγορηματικό τρόπο!

Είναι απορίας άξιο που Αμερικανοί και Νατοϊκοί – οι οποίοι επί χρόνια εκπαίδευαν και εξόπλιζαν τις Αφγανικές Ένοπλες Δυνάμεις με αμερικανικό εξοπλισμό αιχμής – δεν αποκρυπτογράφησαν και δεν αντελήφθησαν εγκαίρως την αδυναμία του Αφγανικού Στρατού των 300.000 ανδρών, να  παλέψει συγκροτημένα τους Ταλιμπάν. Είναι επίσης άξιο απορίας, όταν πια διέφυγε – όπως διέφυγε – και ο ίδιος ο πρόεδρος του Αφγανιστάν AshrafGhaniκαι ήταν πασιφανές τί θα συνέβαινε στην Καμπούλ, να μην διασφαλίσουν μια συντεταγμένη εκκένωση για να διαφυλάξουν το κύρος της Δύσης, αλλά και να τιμήσουν την μνήμη των 2.400 Αμερικανών στρατιωτών και εκατοντάδων Ευρωπαίων που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί.

Μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία γράφτηκε, που δυστυχώς θα έχει συνέπειες εντός και εκτός Αφγανιστάν. Και δεν είναι μόνον η μετατροπή του Αφγανιστάν σε ακραία συντηρητικό Ισλαμικό Κράτος – Εμιράτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες του, αλλά ο κίνδυνος για νέα μαζικά προσφυγικά κύματα που σε λίγο θα κτυπήσουν τις πύλες της Ευρώπης και φυσικά ο φόβος για την αναγέννηση της τρομοκρατίας.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ως σύνορο της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι και πάλι πιθανό να αναλάβει το «ευρωπαϊκό καθήκον» της φύλαξης των συνόρων και της αποφυγής εισόδου στην Ευρώπη του νέου προσφυγικού κύματος, που μπορεί να είναι και πάλι κατευθυνόμενο… Όμως τώρα η Χώρα, μετά την εμπειρία του περσινού Μαρτίου, είναι καλύτερα προετοιμασμένη, η Ευρώπη είναι επίσης πιο συνειδητοποιημένη και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο, είναι λίγο – πολύ γνωστές και αποτελούν μονόδρομο.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την συνάντησή του το μεσημέρι της Δευτέρας με την Ά Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου RobertaMetsola, που έκανε λόγο για «προστασία των συνόρων» και «αποτροπή μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίξει τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να υποδεχθούν τις νέες προσφυγικές ροές…

Πάντως με την επαμφοτερίζουσα και αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, να μην εμπνέει εμπιστοσύνη και με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, να μην έχει εγκριθεί ακόμη στην ΕΕ, η πρόκληση για την χώρα μας είναι μεγάλη και καλώς πράττουμε και προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για παν ενδεχόμενο.

Άλλωστε “το διοικείν εστί προβλέπειν”…

Προηγούμενο άρθροΓρηγόρης Μπιθικώτσης – Στη Μητρόπολη για να πει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη
Επόμενο άρθροΔιεθνής διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων