Πρωθυπουργός της Αιγύπτου – Πιθανή και φέτος η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία

Οι αιγυπτιακο-τουρκικές διπλωματικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν φέτος σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός προχθές Πέμπτη, μόλις μία ημέρα αφότου οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών τους με στόχο την εξομάλυνση των μακροχρόνια φθαρμένων σχέσεών τους.

Ορισμένα εκκρεμή ζητήματα

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπουλί είπε ότι υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών παρά την κινητικότητα που έχει επιδειχθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών τους.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ξεκίνησαν τον Μάιο διερευνητικές συνομιλίες για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια παγωμένων σχέσεων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα έντονα προβλήματα που προέκυψαν από την ανατροπή του προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, οποίος υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, προέδρου της Τουρκίας, σημειώνει το Bloomberg .

Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, με κορυφαίο αυτό της Λιβύης – γειτονικής χώρας της Αιγύπτου – στο έδαφος της οποίας βρίσκονται χιλιάδες φιλότουρκοι μισθοφόροι.

Η ανάμειξη στη Λιβύη

Ο Μαντμπουλί επανέλαβε ότι η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη παραμένει βασικό ζήτημα για την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει φυσικά στη Λιβύη».

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στη βία και την πολιτική αναταραχή μετά την αποπομπή και δολοφονία του πρώην ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι, ύστερα από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη ήταν διχασμένη ανάμεσα σε εμπόλεμες διοικήσεις, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, προτού τα δύο στρατόπεδα υπογράψουν εκεχειρία στη Γενεύη πέρυσι.

Επίσης, προσωρινή κυβέρνηση συγκροτήθηκε νωρίτερα φέτος για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των φιλότουρκων μαχητών, εξακολουθεί να είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στην πορεία προς τις εκλογές.

Αμεση αποχώρηση

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα ζητήσει την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.115 χιλιομέτρων και των οποίων η σταθερότητα θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Οι αιγυπτιακές εκκλήσεις είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις άλλων διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων προκειμένου να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο.

Ο Μαντμπουλί είπε στη συνέντευξή του ότι η Αίγυπτος εργάζεται για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τον στόχο τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

«Θα θέλαμε να αφήσουμε τους Λίβυους να αποφασίσουν τα μέλλον τους», είπε.

«Πρόθυμη να βρει λύση»

Οι δηλώσεις του Μαντμπουλί έρχονται λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Bloomberg TV ότι η Αίγυπτος είναι «πρόθυμη να βρει λύση» και έναν τρόπο για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά» για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο βήμα.

«Οταν η Αίγυπτος θα είναι ικανοποιημένη από την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», δήλωσε ο Σούκρι.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας διεξάγονται ενώ η Αγκυρα επιδιώκει να τερματίσει τις διαφορές της, οι οποίες έχουν επηρεάσει την οικονομία της, με τις περιφερειακές δυνάμεις εξαιτίας διαφόρων κρίσεων στην περιοχή, αναφέρει το Bloomberg.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με την παρουσία αιγύπτιων και τούρκων διπλωματικών αξιωματούχων. Οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν και από τις δύο πλευρές ως «ειλικρινείς και σε βάθος».

Η Αγκυρα φιλοξένησε την Τρίτη και Τετάρτη τον δεύτερο γύρο συνομιλιών, κατά τον οποίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών στο μέλλον.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η φιλοξενία από την Τουρκία των ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Αίγυπτο μετά το 2013 – καθώς και η δυνατότητα να εκφράζουν την αντιαιγυπτιακή ρητορική κατά της κυβέρνησής τους στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια θεωρούνται από τους βασικούς λόγους πίσω από την επιδείνωση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η Αγκυρα φέρεται να ζήτησε από τα κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Κωνσταντινούπολη να αμβλύνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση της Αιγύπτου καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Κάιρο.

Επίσης, η Τουρκία στα τέλη Αυγούστου, φέρεται να απέτρεψε δύο μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που κατηγορούνται από τις αιγυπτιακές αρχές για την οργάνωση της δολοφονίας του πρώην αιγύπτιου γενικού εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ το 2015, να εγκαταλείψουν τα εδάφη της.

Προηγούμενο άρθροΑνάβουν φωτιές οι Τούρκοι – Μυστική συσκευή του τουρκικού κράτους στα χέρια της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΗ πολιτική σε ποπ μονοπάτια