Την έκθεση «Ευ αγωνίζεσθαι… περί Πάτρης», στην 85η ΔΕΘ, η οποία παρουσιάζει στο κοινό σπάνια και πολύτιμα κειμήλια από τα πρώτα 100 χρόνια του νεώτερου ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, επισκέφθηκε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.   

Οι επιμελητές της έκθεσης, Βασίλης και Νίκος Νικόλτσιος, ξενάγησαν τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στα περίπου 500 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Η εξελικτική πορεία προς την ελευθερία της χώρας αποτυπώνεται μέσα από πίνακες, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και επιστολές πρωταγωνιστών των εθνικών αγώνων από την επανάσταση του ελληνικού Έθνους στη Μακεδονία μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν οι οκτώ στολές των Ευζώνων, τα περίφημα «φιλελληνικά ρολόγια» που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν στη Γαλλία για την ενίσχυση του αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, συλλογή όπλων της εποχής, «στρατιωτάκια» με αγωνιστές του 1821, του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων από τη συλλογή του Αθανάσιου Ζυβώνη, επιστολές, μετάλλια και το ξίφος του Χασάν Ταχσίν Πασά την ημέρα που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό.

Τα κειμήλια προέρχονται από τις συλλογές της Προεδρικής Φρουράς, του αείμνηστου Αλέξανδρου Χαΐτογλου, του Αναστάσιου Λιάσκου, του Βασίλειου Νικόλτσιου, του Νικόλαου Νικόλτσιου και άλλων.

«Μόνο υπερηφάνεια μπορεί να νιώσει κανείς επισκεπτόμενος την έκθεση “Ευ αγωνίζεσθαι… περί Πάτρης” που φιλοξενείται στο περίπτερο 1 της 85ης ΔΕΘ. Εθνική υπερηφάνεια, δέος και συγκίνηση για αυτούς που έγραψαν ένα ένδοξο κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού Έθνους.

Το μήνυμα είναι σαφές και πολύ έντονο στις ημέρες μας. Όταν είμαστε μονιασμένοι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα» δήλωσε σχετικά μετά την ξενάγηση ο κ. Καράογλου.

Επίσης περιηγήθηκε στους χώρους της 85ης ΔΕΘ, επισκέφθηκε περίπτερα και συνομίλησε με εκθέτες, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά τη δημιουργική πνοή και την πρωταρχική σημασία που έχει για τη Βόρεια Ελλάδα η φετινή διοργάνωση της Έκθεσης.

«Η Θεσσαλονίκη στερήθηκε λόγω του Covid το 2020 το αγαπημένο της παιδί που είναι η Έκθεση. Φέτος, όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης, αναγεννιόμαστε» τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΚυπριακό – Τριμερή Αναστασιάδη με Τατάρ και Γκουτέρες στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ
Επόμενο άρθροΑρδευτικά – Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων