Κοροναϊός – Αττική και Θεσσαλονίκη στο «μάτι του κυκλώνα» – Έρχονται ανακοινώσεις την επόμενη εβομάδα

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την επιδημιολογική πορεία της Αττικής, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται ακόμα μία φορά από την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και την πίεση στο ΕΣΥ.

Μέχρι στιγμής η εικόνα της Αττικής μοιάζει σταθερή, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα του Λεκανοπεδίου.

Η αύξηση αυτή θα αποτυπωθεί στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα, και θα είναι μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του νέου κοροναϊού, και σύμφωνα με τα μοντέλα θα έχουμε 3.000 – 3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

  • Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.
  • Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Στα χρώματα του ουράνιου τόξου με αφορμή το Pride ο Λευκός Πύργος
Επόμενο άρθροΑρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Είμαι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την εθνική γραμμή