Κοροναϊός – Πάνω από 30% η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων – «Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται πέμπτο κύμα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έλευση πέμπτου κύματος στα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι είναι ακόμη δύσπιστοι καθώς υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά.

«Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται «αβέβαιος» σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, και εκτιμάται ότι μέχρι τις 15/10 τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.

Έκρηξη κρουσμάτων, προοιωνίζεται και η αναμενόμενη αύξηση, πάνω από 30%, στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής.

Αναμένεται πέμπτο κύμα πανδημίας

Κάτι που επισήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.  Όπως είπε: «παρατηρώντας τα λύματα όλο το προηγούμενο διάστημα προβλεπόταν μείωση στα κρούσματα, ωστόσο δυστυχώς αυτή την εβδομάδα παρατηρείται μία συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, η οποία θα είναι πιο πάνω από το 30%». Κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.

Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας.  “Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα” είπε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΠικραμμένος – Το 2012 είχαμε ετοιμάσει σχέδιο για ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών
Επόμενο άρθροΓΓΠΠ – Μέτρα προστασίας πριν, κατά και μετά τον σεισμό