Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Τα Rafale (η αρχική παραγγελία έχει ανέβει από τα 18 στα 24 αεροσκάφη), οι 3+1 Belharra, αλλά και η αναβάθμιση των F-16 σχολιάζονται με προβληματισμό στην Άγκυρα, με νέα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί 30 με 35 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κάνει κινήσεις για νέες φρεγάτες, ενώ τα τελευταία 10 – 15 χρόνια μαστιζόταν από οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία έκανε κάποιες εξοπλιστικές κινήσεις, ωστόσο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τόσο με τα μαχητικά F-35 όσο και με τους S-400.

Τι αναφέρει o Τύπος

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.  «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν.

Από πλευράς της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας».

Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στον ‘Μήτσο’ απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού.

Όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και ανταποκριτής του στη γειτονική χώρα, Μανώλης Κωστίδης, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας είχε εκτενές ρεπορτάζ για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, αλλά και για το αμυντικό σύμφωνο Παρισιού – Αθήνας. Ρεπορτάζ για τη συμφωνία είχαν και τα ιδιωτικά τουρκικά κανάλια.

Προηγούμενο άρθροΕπένδυση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους νέους
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία με το σημείωμα στην Καλαμαριά