Την Πέμπτη στις 7 Οκτωβρίου θα συζητηθεί τελικά και θα ψηφιστεί η ελληνογαλλική στρατιωτική Συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει και μάλιστα ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας θέμα διακομματικής στήριξης καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «αποκτήσαμε τα καλύτερα πολεμικά πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή».

Εθνική παρακαταθήκη και ενιαίο αμυντικό δόγμα της ΕΕ

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας η οποία πιστεύω αποτελεί μια εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα. Ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί και πρέπει σιγά σιγά να βρει αυτόν τον βηματισμό η Ευρώπη» απάντησε η κα Σακελλαροπούλου.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να εστιάζουν στο ότι οι φρεγάτες Belharra αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι της Τουρκίας και ταυτόχρονα επισημαίνουν την ώθηση που δίνεται στην συζήτηση για το ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για βήμα προς τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε τη Γαλλία ως την πιο σημαντική στρατιωτικά δύναμη της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ως βήμα προς την κατεύθυνση της αμυντικής ένωσης της ΕΕ.

Ενστάσεις, προβληματισμοί και θολά σημεία

Πάντως παρά την καταρχήν θετική γνώμη που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ακόμα πιο ένθερμη στήριξη που παρέχει το ΚΙΝΑΛ στην ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των φρεγατών Belharra έχουν αρχίσει να εγείρονται ενστάσεις και προβληματισμοί τόσο για το κόστος όσο και για τα θολά σημεία της συμφωνίας σε ότι αφορά την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Πενταετή διάρκεια ή επ’ αόριστον ανανέωση;

Με τον Νίκο Δένδια να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαιρετίζει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, θέμα έχει ανακύψει σχετικά με την χρονική διάρκεια που θα έχει η συμφωνία ΗΠΑ και Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες από το Παρίσι τόνισε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ», ωστόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για επ’ αόριστον ανανέωση.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές ανανεώσεις της Συμφωνίας Αμοιβαία Αμυντικής Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ’ αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων, όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Παπαϊωάννου προσέθεσε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, ενώ ερωτηθείς για τη διάρκεια της συμφωνίας, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πρόβα» αποτροπής στον Έβρο

Στον Έβρο ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση της άσκησης «Παρμενιών» με τις Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν σήμα αποτροπής στα σύνορα με την Τουρκία. Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα σώματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: “Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία – Περιμένουμε διακομματική στήριξη”
Επόμενο άρθροΠαγώνη – Πόσο πρέπει να απέχει ο εμβολιασμός για την γρίπη και τον κοροναϊό