Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος ‘Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος’ και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID- 19».

Υπέρ της αρχής και του συνόλου του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή οι τροπολογίες για τα μονοκλωνικά, τους επικουρικούς υγειονομικούς και τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι ακόλουθες τροπολογίες:

  • 1087/159 για την παράταση των διατάξεων για την πανδημία, που αφορούν στα πολιτικά δικαστήρια (υπέρ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, «παρών» ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
  • 1089/160 για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, τη μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (γυμναστήρια κ.α.), την αύξηση αφορολόγητου γονικών παροχών σε 800.000 ευρώ, τη χορήγηση επιδότησης λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κ.λπ. (υπέρ ΝΔ, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, «παρών» ΚΙΝΑΛ).
  • 1092/162 για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid-19 (υπέρ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κατά ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25).
    1093/163 για την παράταση των συμβάσεων του υγειονομικού προσωπικού έως την 31η/3/2021 (υπέρ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, «παρών» ΚΚΕ, κατά Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25).
  • 1091/161 για την παροχή κρατικής αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη (υπέρ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, «παρών» ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Σφοδρή σύγγρουση Πλεύρη – Πολάκη για τα μονοκλωνικά

«Άναψαν τα αίματα» στη διάρκεια της συζήτησης σην Ολομέλεια της Βουλής, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να συγκρούεται για την αναγκαιότητα των εμβολίων και τη χρησιμότητα των μονοκλωνικών θεραπειών, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να εγκρίνει τις θεραπείες μονοκλωνικών, προκειμένου να «προμοτάρει» τα εμβόλια, ενώ ισχυρίστηκε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 6.000 ασθενείς.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν θα του μάθει ιατρική ο κ. Τσιόδρας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως ο κ. Πολάκης εισηγούταν την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου, το οποίο όμως ανακλήθηκε ως επικίνδυνο, ενώ κάλεσε τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τον επικίνδυνο λαϊκισμό.

Πέραν αυτών, ο υπουργός παρουσιάζοντας την τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα, επανέλαβε ότι δεν είναι για όλους και σίγουρα όχι για όσους ασθενείς νοσηλεύονται ήδη βαριά και δη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Είναι επιστημονικά εκτεθειμένος όποιος προωθεί τα μονοκλωνικά, ως αντίβαρο του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη νόσηση. Αυτή είναι η λύση. Να εξηγηθούν αυτοί που λένε ότι τα εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιομ αλλά θέλουν μονοκλωνικά τα οποία επίσης είναι σε πειραματικό» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, είχε προαναγγείλει την κόντρα με τον υπουργό Υγείας, μία ημέρα νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook.

Μάλιστα, δημοσίευσε φωτογραφία-μοντάζ από διαφήμιση μάρκας τσιγάρων, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως καουμπόι, καπνίζοντας το τσιγάρο του και υπότιτλο: «Σας έχω όλους».

Δίπλα από τον καουμπόι-Πολάκη, υπήρχε και φωτογραφία του Θ. Πλεύρη στη Βουλή, με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να… προειδοποιεί: «Πλεύρη θα το γλεντήσουμε αύριο!!».

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνογαλλική συμφωνία, τα νεύρα του Ερντογάν και η γερμανική στήριξη
Επόμενο άρθροΓιατί η Γερμανία «αγαπάει» Κίνα και Τουρκία; – Διότι είναι πολλά τα λεφτά…