Με μέτρα μισού δισ. η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά της ενεργειακής κρίσης – Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

Με ένα τρίπτυχο μέτρων συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει να περάσει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους λογαριασμούς όλων των χρηστών φυσικού αερίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να στηρίξει τα νοικοκυριά, που πλήττονται από το «ράλι» της ενέργειας

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν διπλάσια επιδότηση στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και έκπτωση «τουλάχιστον 15%» μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πάντως, ότι το νέο πλέγμα μέτρων «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής», βάζοντας προφανώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελάφρυνσης που σχεδίαζε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2022 (π.χ. επέκταση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους), ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για έναν «βαρύ χειμώνα που επιδεινώνει τις προοπτικές κλιμάκωσης της κρίσης».

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, είναι έτοιμη να παρέμβει εκ νέου, εάν χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να σημειώνει πως το ύψος της επιδότησης στο ρεύμα θα επανεκτιμηθεί σε 1-2 μήνες.

Τα μέτρα

Η κρατική επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα διπλασιάζεται από τα 9 ευρώ το μήνα στα 18 ευρώ και ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου φτάνει τα 24 ευρώ. Οι καταναλωτές γλιτώνουν 326 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεων ( από τα 150 εκατ. ευρώ της αρχικής εξαγγελίας) και συνολικά στο Ταμείο το οποίο δημιουργείται μεταφέρονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.

Στο επίδομα θέρμανσης το κονδύλι αυξάνεται από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 168 εκατ. ευρώ φέτος, με το ελάχιστο ύψος της επιδότησης να αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ μετά τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, δικαιούταν πέρυσι 114 ευρώ επιδότηση και φέτος 181, ενώ η ίδια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη δικαιούται φέτος 299 ευρώ από 188 πέρυσι και στην Κοζάνη 469 ευρώ από 295 ευρώ.

Πέρυσι, το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 707.000 νοικοκυριά και, φέτος, επιλέξιμα είναι 1.450.000 νοικοκυριά (ποσοστό 80%), από σύνολο 1,8 εκατ. που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους μέσα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα, βιομάζα, υγραέριο.

Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση εντός του μήνα.

Προηγούμενο άρθροΠρόεδρος ΕΝΙΘ για τον διοικητή του «Γεννηματάς» – Ασκούσε τρομοκρατία και λεκτική βία – Διέλυσε το νοσοκομείο
Επόμενο άρθροRapid test – Πού θα γίνονται δωρεάν το Σάββατο