Γενί Σαφάκ: Η «κακή τριάδα» υπέγραψε προκλητική συμφωνία στην Αθήνα

«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία), που δεν μπορούν να χωνέψουν την παρέμβαση της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν μια νέα προκλητική συμφωνία στην Αθήνα που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή», γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η κακή τριάδα

Χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας, η κακή τριάδα, που δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε αυτήν τη φορά συμφωνία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αιγύπτιος πραξικοπηματίας Σίσι και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παρευρέθηκαν στην τελετή στην Αθήνα» σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναφέρθηκε ότι η υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από την αποκλειστική οικονομική ζώνη που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πέρυσι και την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ενας άλλος εταίρος της συμφωνίας, αν και δεν παραβρέθηκε στην τελετή, είναι το Ισραήλ, ο αρχιτέκτονας του προκλητικού έργου East Med.

Οι τρεις χώρες επανέλαβαν επίσης την πρόθεσή τους να εξερευνήσουν για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Το έργο στοχεύει στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που αποθηκεύεται στην Αίγυπτο με ηλιακούς συλλέκτες προς την Ευρώπη.

Η απάντηση

Με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019, δόθηκε σαφής απάντηση στα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει η Γενί Σαφάκ.

Η συμφωνία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκε στην Αθήνα την προηγούμενη ημέρα, είναι υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι πίσω από την ένταση βρίσκονται η κυπριακή και η ελληνική πλευρά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η προκλητική προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να εισέλθουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με το πλοίο Nautical Geo αποκλείστηκε από στοιχεία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo προσπάθησε να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, που βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και στοιχεία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων το απέτρεψαν, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Πηγή: yenisafak, echedoros-a.gr

Προηγούμενο άρθροΤην Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Αποκαλυπτικά στοιχεία – Πάνω από 94% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης