Ν. Δένδιας από Βρετανία: “Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο – Έχουμε επιλέξει διαφορετικό δρόμο”

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία – πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Ολα τα διμερή θέματα

Ετσι σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή τη συμφωνία που υπέγραψε χθες Δευτέρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τη βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα.

«Καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», όπως είπε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων. Αλλά και τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.ά.

Ο κ. Δένδιας εκτός από τη συνάντησή του με τη βρετανίδα ομόλογο του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Ελγουντ, αντίστοιχα.

Οι 5 ομόκεντροι κύκλοι

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του στη διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) με θέμα «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Σε αυτήν ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που όπως είπε περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη. Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια. Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ.

«Νεοοθωμανικό φάντασμα»

Αναφερόμενος στη Τουρκία, τη χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ενώ, όπως τόνισε, η χώρα μας έχει επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Οπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων.

Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας τη συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤραυματίες αστυνομικοί στα Μέγαρα – Δέχθηκαν σκάγια από καραμπίνα
Επόμενο άρθροΚοροναϊός – Ναι ή όχι στην παρέλαση εν μέσω πανδημίας;