Επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στην Πρέβεζα. Η υπουργός Πολιτσιμού πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που εκτελούνται στην Αρχαία Νικόπολη και το Κάστρο του Παντοκράτορα. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)

Τα μνημεία της Πρέβεζας επισκέφτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να κάνει αυτοψία στην πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου, ενώ είχε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να τεθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα της περιοχής.

Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO. Ειδικότερα η υπουργός ανέφερε:

 «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO.

Έχω ακούσει πολλούς που κατά καιρούς λένε ότι γιατί δεν προχωρά η UNESCO, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: στην προηγούμενη φάση η UNESCO είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα, αυτό της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, διότι ο δρόμος διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός.

Σήμερα, χάρη στο έργο το οποίο ωρίμασε και τώρα δημοπράτησε και είναι στην τελική φάση από την Περιφέρεια Ηπείρου, της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην UNESCO. Θα συστήσουμε στο υπουργείο Πολιτισμού μια Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και η περιφέρεια, προφανώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, θα δούμε και ποιοι άλλοι φορείς τοπικοί θα μπορούσαν να εμπλακούν προκειμένου να καταλήξουμε στο διαχειριστικό σχέδιο τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επίπονη διαδικασία και χρονοβόρα, αλλά την περίοδο που θα γίνεται το έργο της ενοποίησης με την απομάκρυνση του δρόμου θα ωριμάζει και ο φάκελος».

Η περιοδεία της υπουργού, ξεκίνησε με αυτοψία στα μνημεία της Νικόπολης.

Στη Νικόπολη, όπως τόνισε, διαπιστώθηκε ότι τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ., προχωρούν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και εντός του 2022 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν συμπεριληφθεί χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις στην Πύλη της Νικόπολης, στη Βασιλική Αλκίσωνος, στο κτίριο του Ενδίκου, με τη συντήρηση των μεγάλων ψηφιδωτών δαπέδων, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Κατά την περιοδεία της επισκέφθηκε το ερειπωμένο «χαμάμ» για το οποίο, όπως είπε, «μέσα από το πρόγραμμα του Interreg και της περιφέρειας αποκαθίσταται και επομένως η πόλη αποκτά έναν πολιτιστικό χώρο που μπορεί κάλλιστα να έχει και αντοποδοτική σημασία για τους κατοίκους».

Η υπουργός επισκέφτηκε επίσης, τα ιαματικά λουτρά της Πρέβεζας και τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα και του Αγίου Ανδρέα

Την κ. Μενδώνη συνόδευσαν, ο βουλευτής Στ. Γιαννάκης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Προηγούμενο άρθροGuardian – «Ήρθε η ώρα τους» – Η ακροδεξιά αναβιώνει στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΜεσογειακός Κυκλώνας – «Τα δύσκολα έρχονται το Σαββατοκύριακο»