Χρ. Σταϊκούρας: “Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Το 2021 ανάπτυξη μεγαλύτερη του 6,1%”

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.

Το βράδυ της Δευτέρας (15/11) ή την Τρίτη (16/11) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 2022 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει μια πρόσθετη αύξηση πέραν του 2% που έχει δοθεί από 1/1/2022. 

Ανέφερε ότι για το 2021 αναμένει ανάκαμψη υψηλότερη από  6.1% και σημείωσε ότι στις αρχές του 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020.

Ο κος Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες καταστάσεις, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί για τον Ιούνιο η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τον νέο  ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση επί των νέων αντικειμενικών τιμών. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί περισσότερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και να ξεκινήσει η αποπληρωμή του τον Μάρτιο σε περισσότερες δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αρχίσει να καταβάλλεται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου ενώ αντιθέτως μελετάται η παράταση στο συμψηφισμό πάγιων δαπανών με φορολογικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και για το 2022.

Τι είπε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ισχυρότερη από το 6,1% (της αρχικής εκτίμησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) θα είναι η άνοδος του ΑΕΠ εφέτος και αυτό θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν δύο σημαντικές αβεβαιότητες στην οικονομία: Αφ’ ενός στο υγειονομικό πεδίο και αφ’ ετέρου με την ενεργειακή κρίση, η οποία αποδείχθηκε οξύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά θα είναι παροδική και φαίνεται ότι θα μειώνεται η έντασή της τους πρώτους μήνες του 2022.

Ειδικά δε για τον πληθωρισμό, ανέφερε πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) τόσο μεγάλη έξαρση στην ενέργεια». Και πρόσθεσε ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να καλύψει το όποιο κόστος από τις δύο κρίσεις, στην υγεία και στην ενέργεια.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μέρισμα στους αδύναμους πολίτες από τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ο υπουργός- αφού απαρίθμησε τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία (αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, σημαντική συρρίκνωση της φτώχειας, αύξηση καταθέσεων, μείωση ανεργίας κ.ά.) και τις μειώσεις των φόρων και τα μέτρα στήριξης- απάντησε πως «αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να καλλιεργήσω κάποια πρόσθετη προσδοκία, διότι δεν γνωρίζουμε την ένταση της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης». Είπε ότι αυτές μειώνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες για πρόσθετες παροχές πέραν αυτών που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και θα υλοποιηθούν.

Προηγούμενο άρθροΜολότοφ – Μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή τους σε πορείες
Επόμενο άρθροΕύβοια – ΙΧ έπεσε στο ποτάμι – Νεκρός ο 65χρονος οδηγός