Στ. Γκίκας: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προκαλεί πια το κοινό περί Δικαίου Αίσθημα» (video)

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να λαμβάνει υπόψη την επιστημονική γνώμη, την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος Κώδικα, «αλλά και τα κελεύσματα των καιρών και τα κοινωνικά φαινόμενα» και να προχωρά στην εξέλιξη των Κωδίκων.

Υπενθύμισε, ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν κλείσει η προηγούμενη Βουλή, «υπό ιδιαίτερες συνθήκες». Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, «προκειμένου να εξεταστούν οι συνέπειες της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και να προβεί στην συνέχεια στις αναγκαίες τροποποιήσεις».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση περί «γενικής αυστηροποίησης όλων», ο Στέφανος Γκίκας απάντησε: «Εν τέλει, ως Βουλευτές και ως Κόμματα οφείλουμε να τοποθετηθούμε με ευκρινή τρόπο επί συγκεκριμένων ζητημάτων, πράγμα που τουλάχιστον εμείς στη ΝΔ το κάναμε και το κάνουμε

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε μία σειρά τροποποιήσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου, όπως είναι η πρόβλεψη της ισόβιας κάθειρξης ως μοναδικής ποινής για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, της ληστείας μετά φόνου και του ομαδικού βιασμού. Επίσης, για πρώτη φορά εισάγεται ρητά η ισόβια κάθειρξη ως ποινή για τον βιασμό ανηλίκου.

Ο Βουλευτής επεσήμανε επιπλέον την αυστηροποίηση των ποινών για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, ατόμων με νοητική ανικανότητα ή σωματική αναπηρία, την πορνογραφία και την μαστροπεία ανηλίκων.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη «την ανεπαρκή αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών που ανέδειξε το κίνημα «me too» και προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες.». Εστίασε στο γεγονός ότι η παραγραφή των εγκλημάτων της αρπαγής ή εμπορίας ανθρώπων και της γενετήσιας ελευθερίας εις βάρος ανηλίκων, ξεκινά πλέον ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση σε περίπτωση πλημμελήματος, και μετά από τρία χρόνια σε περίπτωση κακουργήματος. Κατά αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε, δίνεται περισσότερος χρόνος στα θύματα να καταγγείλουν όσα υπέστησαν.

Ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι ενισχύεται η προστασία των θυμάτων, ενώ «η αυστηροποίηση των ποινών αποσκοπεί και στην αποτροπή τέλεσης τέτοιων ειδεχθών πράξεων».

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση της υπό όρους απόλυσης κρατουμένων, όπου πλέον ο χρόνος έκτισης της ποινής αυξάνεται από τα 3/5 στα 4/5. Επεσήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ο πραγματικός χρόνος παραμονής στα σωφρονιστικά καταστήματα από τα 2/5 στα 3/5 της ποινής. Σε ότι αφορά στην ισόβια κάθειρξη, ο ελάχιστος χρόνος αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη. Σημείωσε ωστόσο ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να προβλεφθεί τουλάχιστον 20ετής έκτιση της ποινής.

Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στα αδικήματα του εμπρησμού, της πλημμύρας και της έκρηξης, όπου η ποινή φυλάκισης δεν προϋποθέτει πλέον τον κίνδυνο για άνθρωπο ή ξένη περιουσία, αφού αρκεί η δυνατότητα να προκύψει κίνδυνος. Σε ότι αφορά στον εμπρησμό δασών, το αδίκημα αναβαθμίζεται σε κακούργημα, ενώ για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης αρκεί ο θάνατος ενός ατόμου, αντί των πολλών που προβλέπει ο ισχύων Ποινικός Κώδικας.

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη διάταξη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αγγίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία έκφρασης ιδεών. Υπογράμμισε ότι το άρθρο αφορά στις ψευδείς, επιτήδειες και κατασκευασμένες ειδήσεις, «που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ασφάλεια που τους παρέχει το Κράτος και όχι στη διατύπωση απόψεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε: «το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη την ανάγκη της κοινωνίας να διαβιεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που να γνωρίζουν όλοι ότι αδικήματα που σχετίζονται με την αφαίρεση της ζωής και την γενετήσια αξιοπρέπεια θα τιμωρούνται αυστηρά και άρα δεν θα προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα.» Σημείωσε ότι ο Ποινικός Κώδικας εκσυγχρονίζεται, αποκαθίστανται αστοχίες του 2019 και αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών όπου χρειάζεται.

Δείτε το video:

Προηγούμενο άρθροΚαταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Τι γίνεται με την επιμέλεια της Λυδίας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Αυξημένο το ενδιαφέρον για μαθήματα αυτοάμυνας