Κοροναϊός – Διπλή απειλή με Δέλτα και Ομικρον

Η Ομικρον… σβήνει κάθε προηγούμενο ρεκόρ με τις προβλέψεις να θέλουν τα κρούσματα να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μόλις χθες η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 50.000 λοιμώξεων (κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα) αποκαλύπτοντας τις σαρωτικές διαθέσεις της νέας μετάλλαξης, την ώρα που η Δέλτα συνεχίζει την κυκλοφορία της, προκαλώντας σοβαρές νοσήσεις, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, με τις εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου να ξεπερνούν πανελλαδικώς τις 600. Εν τω μεταξύ, τα πανδημικά σύννεφα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο μετά την είδηση περί μιας νέα παραλλαγής από το Καμερούν.

Και παρότι εκκρεμεί η αξιολόγησή της από την επιστημονική κοινότητα ώστε να διαπιστωθεί εάν αποτελεί απειλή, το βέβαιο είναι πως η παρουσία της υπενθυμίζει το κίνδυνο αιφνιδιαστικών ανατροπών λόγω των κενών της εμβολιαστικής κάλυψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης αποκάλυψε το εύρος της διασποράς της Ομικρον στην επικράτεια, καθώς καταγράφτηκαν συνολικά 50.126 επιβεβαιωμένα κρούσματα (σημειώνεται ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και αποτελέσματα ελέγχων που είχαν διενεργηθεί τα περασμένα 24ωρα), με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να φτάσει το πέμπτο κύμα στην κορύφωσή του. Στο μεταξύ και όπως φαίνεται από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές που δέχονται το σφοδρότερο σφυροκόπημα από την Ομικρον με 19.828 και 5.459 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ  δεν οφείλεται τόσο στην Ομικρον όσο στη Δέλτα που ανιχνεύεται στο 30% των ημερήσιων κρουσμάτων και ενοχοποιείται για σοβαρότερες επιπλοκές (κατά κανόνα στους μη εμβολιασμένους).

Σύμφωνα, άλλωστε, με την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά το τέταρτο κύμα, το 10% των κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας, γεγονός που συντηρεί έως και σήμερα τη συμφόρηση στα νοσοκομεία με ασθενείς Covid-19. Πιο αναλυτικά, στο σύνολο της επικράτειας νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.100 ασθενείς με ήπιες ή σοβαρές επιπλοκές, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.000 βρίσκονται σε μονάδες (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Αρνητικής Πίεσης κ.ο.κ.). Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι κατά την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στις νέες νοσηλείες συνεχίστηκε (έστω και σε χαμηλά επίπεδα αγγίζοντας περί το 12), με τους ειδικούς να δείχνουν ως βασικό… ένοχο τη Δέλτα.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει μία διπλή απειλή. Σε ό,τι δε αφορά τις επιπτώσεις της Ομικρον οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί έως ότου καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν να είναι πέντε-έξι φορές λιγότερο τοξική, όμως  δεν γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει την υγεία των μη εμβολιασμένων πολιτών αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει καλά στα εμβόλια ή πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Καθώς, όμως, η Ομικρον… καλπάζει οι επόμενες επτά ημέρες θα λειτουργήσουν ως το χρονικό «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τις επίμαχες απαντήσεις αναφορικά με το πόσο νοσογόνος είναι όταν προσβάλλει τους πλέον ευάλωτους.

Απρόβλεπτες παραλλαγές

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε 12 ασθενείς που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Μάλιστα, η παραλλαγή πιστοποιήθηκε το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις.

Εντούτοις, «η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή», διευκρινίζει ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών.

Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία του εμβολιασμού.

Η εγκυμοσύνη

Ο εμβολιασμός για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ(CDC). Το ποσοστό πρόωρου τοκετού ανήλθε στο 4,9% μεταξύ 10.000 και πλέον γυναικών που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 7% μεταξύ 36.000 ανεμβολίαστων γυναικών, ανέφεραν οι ερευνητές. Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης ενός βρέφους με βάρος μικρότερο από το κανονικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Προηγούμενο άρθροΟ Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ε.Κ.Α.Β: “Η χώρα στέκεται όρθια στη δυσκολότερη συγκυρία”
Επόμενο άρθροΈμποροι – Να δοθεί επίδομα ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενους που νοσούν με κοροναϊό