Bitcoin – Αντιμέτωπο με μπλακάουτ, το Κόσοβο απαγορεύει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Απαγόρευση στην ενεργοβόρο εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσόβου, αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δέκα ετών.

Ο μεγαλύτερος σταθμός λιγνίτη του Κοσόβου τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης τον περασμένο μήνα και η χώρα εισάγει τώρα το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές.

Τον Δεκέμβριο, το Κόσοβο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πόρους για εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης:

  • To Bitcoin καταναλώνει διπλάσιο ρεύμα από την Ελλάδα
  • Google -Χακαρισμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
  • Bitcoin – Η Μαλαισία τιμωρεί με οδοστρωτήρα εξορύκτες που έκλεβαν ρεύμα (βίντεο)

Την Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας Αρτάνε Ριζβανόλι ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα εντοπίσουν και θα κλείσουν όσες εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων παραμένουν σε λειτουργία.

Πελάτες καφετέριας κάθονται στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος στην Πρίστινα (Reuters)

Η λεγόμενη εξόρυξη απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται στην επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων. Ο υπολογιστής που φτάνει πρώτος στη λύση κερδίζει το δικαίωμα επεξεργασίας συναλλαγών με κρυπτονόμισμα, για το οποίο αμοίβεται με νέα κρυπτονομίσματα.

Μέχρι πρόσφατα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας τους νέους να ασχοληθούν με την εξόρυξη. Σύμφωνα με το Reuters, η πρακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο βόρειο Κόσοβο, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της χώρας και αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εξορύκτης που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε στο πρακτορείο ότι πληρώνει 170 ευρώ το μήνα για το ρεύμα που καταναλώνουν οι υπολογιστές του, ενώ τα κέρδη φτάνουν τα 2.400 ευρώ μηνιαίως.

Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας ήταν ένας από τους λόγους που η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της.

Πέρυσι, το Ιράν επέβαλε τετράμηνη απαγόρευση όταν διαπίστωσε ότι οι εξορύκτες καταναλώνουν ισχύ άνω των 2 gigawatt.

Προηγούμενο άρθροΤ. Θεοδωρικάκος – Κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. από την πανδημία
Επόμενο άρθροΟ Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ε.Κ.Α.Β: “Η χώρα στέκεται όρθια στη δυσκολότερη συγκυρία”