Ιστορική ημέρα για την Αίγινα – Παραδόθηκε και επίσημα το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης

Με την υπογραφή της διοικητικής πράξης παράδοσης -παραλαβής από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και το Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά, παραδόθηκε και τυπικά σήμερα το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης που συνδέει πλέον το νησί, την Αίγινα μέσω της Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Η παράδοση παραλαβή πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο της Αίγινας σε μια λιτή τελετή και με την εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη «Γιορτή του Νερού» στην οποία θα προσκληθούν να παραστούν, όλοι όσοι συνέβαλλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα έργου.«Σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, δεν χωράνε μικροψυχίες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες».

Όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Αίγινα καθώς λύνεται οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης.

Το έργο, είχε παραληφθεί από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή πριν από δύο χρόνια σταματημένο και με πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό του, καθώς, πέρα από τις δολιοφθορές που είχαν γίνει, δεν είχαν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα που σχετίζονταν με τη γραφειοκρατική διαδικασία ανάπτυξης -χωρομέτρησης των εγκαταστάσεων στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα.

Με παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και των στελεχών της Περιφέρειας τα προβλήματα αυτά διευθετήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του αγωγού από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων μπορεί να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

Με αφορμή την παραλαβή παράδοση του αγωγού πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε:

Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής. Παραδίδουμε ένα εμβληματικό, έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρόνο. Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες τους κατοίκους των νησιών της Αττικής.

Το εμβληματικό αυτό έργο μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε στην ολοκλήρωση του και πλέον οι κάτοικοι μπορούν να υδροδοτούνται με το καθαρό και άριστης ποιότητας νερό της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για σημαντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ, αλλά και πρότυπο σε κατασκευαστικό επίπεδο, καθώς απαιτούνταν εργασίες ευρύτατες λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, 14, 5 χλμ μέσα στη θάλασσα, που «διένυσε» το νερό και μέσω των κεντρικών συλλεκτήρων της ΕΥΔΑΠ, έφθασε στην Αίγινα.

Μεσολάβησαν πολλά χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι τη σημερινή μέρα που παραδίδεται το έργο και σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι σε ό,τι αφορά τη δική μας διοίκηση, από την ημέρα που αναλάβαμε, κληθήκαμε να επιλύσουμε ανοιχτά ζητήματα, ώστε να «ξεπαγώσουμε» το έργο που είχε σταματήσει 8-9 μήνες, εξαιτίας θεμάτων που είχαν προκύψει με αφορμή παραβατικές ενέργειες αγνώστων, που είχαν ως συνέπεια μεταξύ άλλων και την πρόκληση βλαβών στον αγωγό. Δουλέψαμε εντατικά και στοχευμένα προκειμένου να το επαναφέρουμε στη φάση επανέναρξης και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του και μάλιστα με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το σημερινό αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και συνέβαλλαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα.

O Δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς, δήλωσε μεταξύ άλλων:

O Δήμος μπαίνει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας υπέρ των πολιτών. Μαζί μας βρίσκονται και δύο εκ των τεσσάρων δημάρχων που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτού του πραγματικά πολύ σημαντικού έργου, που ήταν όνειρο των πολιτών. Εγώ από μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, την τεχνική υπηρεσία, την Αντιπεριφερειάρχη κα Μπόγρη, την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, την υπηρεσία ύδρευσης και γενικότερα όλους όσοι συνέβαλαν και φτάσαμε σε αυτό εδώ το πραγματικά μοναδικό γεγονός για το νησί. Ευχαριστώ πολύ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη τόνισε τα εξής:

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για το νησί της Αίγινας όσο και για την Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω για την αρωγή και τη συνδρομή τους τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας νήσων, όσο και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη που με προσωπική ενασχόληση έσκυβε κάθε φορά στα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο και μας καθοδήγούσε ο ίδιος συχνά σε λύσεις για θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Η ιστορική Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, λύνει καθοριστικά και με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων διαχρονικά το πρόβλημα της επάρκειας σε νερό. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την Αίγινα.

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός – Παράταση μίας εβδομάδας των μέτρων εισηγήθηκε η Επιτροπή
Επόμενο άρθροΟπωροκηπευτικά – Οι τάσεις της αγοράς – Δυσκολίες για τα μήλα