Για την παραλλαγή Όμικρον και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει σε ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους πολίτες μίλησαν ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και ο Νίκος Καπραβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας ότι «είμαστε στην κορυφή του κύματος της πανδημίας».

«Για όλους εμάς τους εντατικολόγους αυτό ήταν αναμενόμενο. Η αποτύπωσή του σε νούμερα ήταν αυτή που ήρθε να μας προκαλέσει μια σχετική έκπληξη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης με αφορμή τα τέσσερα περιστατικά νόσησης με την παραλλαγή Όμικρον, σε διασωληνωμένους ασθενείς, στο Αττικόν Nοσοκομείο.

«Οι ηλικίες ήταν από 25 μέχρι 80 χρονών. Αυτό έρχεται να βάλει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως επίσης και την ανάγκη για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όλων μας», τόνισε ο κ. Τσαγκάρης, σχολιάζοντας τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η «Όμικρον» επιφέρει εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

«Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Απρόβλεπτη η εξέλιξη της πανδημίας

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 σε αρκετές χώρες προβληματίζει τους επιστήμονες. Ο κ. Τσαγκάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» επισήμανε ότι «η εξέλιξη είναι πραγματικά απρόβλεπτη».

Διευκρίνισε, όμως, ότι στο νοσοκομείο, «δεν έχουμε αποτυπώσει κάποιο περιστατικό για την Όμικρον 2. Ουσιαστικά είμαστε στην κορυφή του κύματος. Έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Τα κρεβάτια που ανοίγουν για περιστατικά Covid-19 αφαιρούνται από τα υπόλοιπα περιστατικά».

Προηγούμενο άρθροΞυλοδαρμός στο Νέο Κόσμο – Ξυλοδαρμό από τους άνδρες της ΔΙΑΣ και όχι από το σύντροφό της καταγγέλλει η 19χρονη
Επόμενο άρθροΔήμος Πειραιά – Συγκινητική πρωτοβουλία στήριξης της 12χρονης μαθήτρια που υπέστη εγκεφαλικό