Όταν ο Μακρόν απήγγειλε Σεφέρη κι έκανε βόλτα στην Ερμού

Με την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, θυμήθηκα εκείνο το ζεστό βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2017 όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τότε που μιλώντας από την Πνύκα, στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ευαγγελιζόταν την επανίδρυση της Ευρώπης.

Δύσκολα χρόνια τότε όπως ενθυμείστε για την χώρα μας, με τα μνημόνια και τις περικοπές. Όλοι εκείνο το βράδυ άκουσαν τον Μακρόν να κλείνει την ομιλία του απαγγέλοντας το τελευταίο μέρος του ποιήματος του Σεφέρη «Les anges sont blancs» (Οι άγγελοι είναι λευκοί). Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλιωσαν από συγκίνηση. Και δικαιολογημένα. Γιατί έως τότε οι Έλληνες άκουγαν επιτρόπους, τραπεζίτες, κομισάριους, άκουγαν τον Σόιμπλε για περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι είναι οι τεμπέληδες της Ευρώπης και τους έλεγαν συνεχώς για μνημόνια. Ήλθε όμως εκείνο το βράδυ Μακρόν από την Πνύκα να απαγγείλει Σεφέρη και να κάνει κριτική στο ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει» και πως η εθνική κυριαρχία και η αξιοπιστία της Ευρώπης πάσχει.

Φωτογραφήσεις

Θυμήθηκα επίσης και την βόλτα την επομένη μέρα του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του στο κέντρο της Αθήνας, εκτός πρωτοκόλλου και εκτός προγράμματος. Οι φωτογραφήσεις και οι χειραψίες με Έλληνες και τουρίστες, που βρέθηκαν την ώρα εκείνη στην οδό Ερμού. Έκλεισαν εκείνη την ημέρα με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη επίσκεψη, δίνοντας ηχηρά μηνύματα στον έξω κόσμο για την ασφάλεια της χώρας μας. Θυμήθηκα τέλος την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στην κρίση του Oruc Reis, στέλνοντας πολλές φορές το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ με τα Rafale του στις θάλασσές μας.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Επειδή διαφορά των τεσσάρων μονάδων και οι δηλώσεις του τρίτου των εκλογών Μελανσόν, κατά της Λεπέν, δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση νίκη του κεντρώου Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Ακόμα κι αν χάσει η Λεπέν, η ενίσχυση των δυνάμεων της ακροδεξιάς δείχνει τα αδιέξοδα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Ας μείνουν τουλάχιστον οι αναμνήσεις. Πάντως για την Αθήνα (και την κυβέρνηση) αξιολογήθηκε ως απόλυτα θετικό το γεγονός ότι ο γαλλικός λαός έδωσε σαφές προβάδισμα στον πρόεδρο Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών και αυτό είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας

Τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Η Ευρώπη έβγαλε χθες έναν αναστεναγμό ανακούφισης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και έχει κερδηθεί η μάχη» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η χώρα αντέδρασε και θέλει να παραμείνει παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», είπε συγκεκριμένα.

Πηγή: Βηματοδότης

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Συνεχίζει τις προκλητικές υπερπτήσεις – Τουρκικά F16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά
Επόμενο άρθροΠάτρα: Το στοιχείο που οδήγησε στην εντολή για νέα ιατροδικαστική έκθεση για την Μαλένα και την Ίριδα