«Γρήγορη λήξη του πολέμου και χωρίς… Βερσαλλίες»

Ο πόλεμος, η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση που τον συνοδεύουν, σε συνδυασμό με την πληθωριστική έξαρση και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση που εκδηλούμενη θα απειλήσει πρώτη τη σύμμαχο Αίγυπτο χτυπούν γενικό συναγερμό και κινητοποιούν τους πάντες. Στη βάση των παραπάνω αναδεικνυόμενων κινδύνων και απειλών συνέρχεται το τρέχον Σαββατοκύριακο στα Χανιά η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οικοδεσπότης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προσκάλεσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να συνδράμει στην αξιολόγηση των έκτακτων συνθηκών. Επ’ ευκαιρία ρωτήσαμε σχετικώς την κυρία Μπακογιάννη, η οποία περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Οι Αμερικανοί θα πάνε την κρίση με τον Πούτιν μέχρι τέλος, εξοπλίζουν συνεχώς με ολοένα και πιο σύγχρονα όπλα την Ουκρανία, οι Ουκρανοί πολεμάνε σαν θηρία, ο Πούτιν δεν έχει εναλλακτικές, θα επιμένει και αυτός για καιρό και έτσι ο πόλεμος θα παρατείνεται πιέζοντας αφόρητα τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως την Ευρώπη, οι αντοχές των πολιτών της οποίας θα δοκιμασθούν στον μέγιστο βαθμό». Γι’ αυτό, κατά την Ντόρα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί το συντομότερο ο πόλεμος, χωρίς επαχθείς όρους για τη Ρωσία, γιατί τότε θα περιπέσουμε σε κατάσταση αντίστοιχη εκείνης που ακολούθησε της Συνθήκης των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ντόρα λοιπόν τάσσεται ευθέως υπέρ των προσπαθειών του Εμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι αναζητούν μια φόρμουλα απεμπλοκής από τον πόλεμο. Θα έχει ενδιαφέρον, από αυτή την άποψη, τι θα αποφέρει η χανιώτικη σύνοδος της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ιδωμεν…

Προηγούμενο άρθροΤζεντιλόνι: Αν επιβληθεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας θα επέλθει οικονομική ύφεση
Επόμενο άρθροΜικρά νησιά Αιγαίου: Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά στήριξης