Σε προσωρινή συμφωνία αναφορικά με ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων συμφώνησαν εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν αρχικά ότι οι μεταφορές κρυπτογράφησης μπορούν πάντα να εντοπίζονται ώστε να αποκλειστούν ύποπτες συναλλαγές.

Η συμφωνία αυτή επεκτείνει τον λεγόμενο «κανόνα του ταξιδιού», που υπάρχει ήδη στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά, ώστε να καλύπτει και τις μεταφορές σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

Διαβάστε επίσης: Το bitcoin βουλιάζει στο χειρότερο τρίμηνο της δεκαετίας

Αυτός ο κανόνας επιβάλλει οι πληροφορίες σχετικά με την πηγή του περιουσιακού στοιχείου και τον δικαιούχο του «να ταξιδεύουν» μαζί με τη συναλλαγή και να αποθηκεύονται και στις δύο πλευρές της μεταφοράς. Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (CASP) θα υποχρεούνται να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές εάν διενεργηθεί έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια ούτε εξαιρέσεις για μεταφορές χαμηλής αξίας, όπως προτάθηκε αρχικά.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός ονόματος και μιας διεύθυνσης που απαιτούνται από τον κανόνα ταξιδιού, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι εάν δεν υπάρχει εγγύηση ότι το απόρρητο τηρείται από τον παραλήπτη, τέτοια δεδομένα δεν θα πρέπει να αποστέλλονται.

Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Προτού διαθέσουν τα κρυπτογραφικά στοιχεία στους δικαιούχους, οι πάροχοι θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι η πηγή του περιουσιακού στοιχείου δεν υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα ή κυρώσεις και ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι η δημιουργία ενός δημόσιου μητρώου για μη συμμορφούμενες και μη εποπτευόμενες CASP, με τις οποίες δεν θα επιτρέπεται να συναλλάσσονται οι CASP της ΕΕ, θα καλύπτεται από τους κανόνες Markets in Crypto-assets (MiCA), που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση .

Βάλαμε σε τάξη την «Άγρια Δύση»

«Σήμερα βάλαμε τάξη στην Άγρια Δύση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και θέσαμε σαφείς κανόνες για μια εναρμονισμένη αγορά», δήλωσε ο Στέφαν Μπέργκερ, κεντροδεξιός νομοθέτης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του κοινοβουλίου.

«Η πρόσφατη πτώση της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων μας δείχνει πόσο επικίνδυνα και κερδοσκοπικά είναι και ότι είναι θεμελιώδες να δράσουμε», είπε ο Μπέργκερ.

Η συμφωνία θα χρειαστεί «επίσημη σφραγίδα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ για να γίνει νόμος, ακολουθούμενη από μια περίοδο εφαρμογής.

Ο νέος νόμος δίνει στους εκδότες περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και στους παρόχους σχετικών υπηρεσιών ένα «διαβατήριο» για να εξυπηρετούν πελάτες σε ολόκληρη την ΕΕ από μια ενιαία βάση.

Πηγή: OT.gr

Προηγούμενο άρθροΠλεύρης: Δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ για να πάρουμε νέα μέτρα
Επόμενο άρθροΕρντογάν: Νέες δηλώσεις για Ελλάδα – «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…»