Από αύριο το βράδυ και κάθε βράδυ τα φώτα του Δημαρχείου Αθηνών θα παραμένουν κλειστά. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και σημείωσε πως «αυτόν τον δύσκολο χειμώνα πρέπει να είμαστε εδώ, ο ένας για τον άλλο».

Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε εκτός από τα φώτα του δημαρχείου στις προσπάθειες του δήμου να στηρίξει τις ευάλωτες οικογένειες με συγκεκριμένα μέτρα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για να μην κάνουν οι δήμοι τη δουλειά τους και επανέλαβε ότι κανένα παιδί που φοιτά σε σχολείο της Αθήνας δε θα κρυώσει αυτόν τον χειμώνα.

  • Διαβάστε επίσης: Μειώνεται ο φωτισμός στη Βουλή εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Στο πλαίσιο των μέτρων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο στην Αθήνα με αντικατάσταση των φωτιστικών με led για εξοικονόμηση ενέργειας έως 60% και ανακοίνωσε, μιλώντας στο OPEN, ότι από αύριο και κάθε βράδυ τα φώτα του Δημαρχείου Αθηνών θα παραμένουν κλειστά.

Τι είπε για την κοινωνική πολιτική του δήμου

«Επειδή αυτόν τον χειμώνα που θα είναι δύσκολος, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, θα ήθελα να αναφέρω κάποιες χρηστικές πληροφορίες για τους δημότες μας.

Νούμερο ένα: Κοινωνικό Φροντιστήριο για όλους. Μπορεί κάποιος να τηλεφωνήσει στον δήμο ή να μπει στην ιστοσελίδα μας www,cityofathens.gr . Τα τμήματα είναι ολιγομελή, υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες κλπ. Έχουμε εξαιρετικούς καθηγητές, που είναι εθελοντές. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” σε αυτούς τους ανθρώπους που μάς βοηθούν και κάνουν πραγματικότητα το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Νούμερο δύο: Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε 3.000 παιδιά να παίρνουν τα σχολικά τους είδη: Τσάντες, κασετίνες, μολύβια, τα πάντα.

Νούμερο τρία: Στα Δημοτικά μας Ιατρεία έχουμε δωρεάν εξετάσεις για παιδιά μέχρι 16 ετών.

«Είμαστε σε μία φάση που πρέπει να είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία

«Είχαμε δύο σχολικές επιτροπές, τις οποίες τις αποκεντρώσουμε και τις κάναμε 14. Διότι δε θέλουμε τα σχολεία να τα τρέχουμε με ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Το αντίθετο. Θέλουμε την αποκέντρωση γιατί πρέπει να εμπλέκονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και η εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς, λοιπόν, περάσαμε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από την καθιερωμένη δόση, και μία έκτακτη χρηματοδότηση για τα σχολεία και τώρα ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε και μέσα στα σχολικά κτίρια τα φώτα με LED. Συνολικά, οριζόντια.

Ταυτόχρονα, μπαίνουμε σε μία λογική εξοικονόμησης κι εμείς οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το air condition όταν είναι άδεια τα κτίρια, ούτε να είναι τα φώτα αναμμένα. Και είναι συμβολικό, αλλά από αύριο θα κλείνουμε τα φώτα του δημαρχείου στην Κοτζιά, τη νύχτα. Αυτά τα εξωτερικά φώτα που είναι πάρα πολύ ωραία, αλλά οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ο κόσμος έχει κάνει εξοικονόμηση 15 %. Όταν ο άλλος κάνει οικονομίες στο σπίτι του, εμείς τι θα κάνουμε, τους ωραίους;»

«Δε θα βυθιστεί καμία γειτονιά στο σκοτάδι»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να σβήσουν τα φώτα στην Αθήνα τον χειμώνα ή τα παιδιά στα σχολεία να κρυώσουν, ο κ. Μπακογιάννης, απάντησε:

«Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να το λέω γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία -το εισπράττω κι εγώ στις γειτονιές που περπατάω. Δεν υπάρχει περίπτωση να “πέσει” καμιά γειτονιά στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσει κανένα παιδί σε σχολείο. Αυτά δεν νοούνται στην Αθήνα του 2022. Από εκεί και πέρα, όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί εδώ που βρίσκεται η πόλη σήμερα, έχει ανάγκες».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε και σε μερικά από τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην πόλη:

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε 12 νέες παιδικές χαρές. Επίσης, γηπεδάκια. Ήδη ξεκινήσαμε από την πλατεία Λαού και το ολοκληρώσαμε εκεί. Αλλάζουμε, ανακαινίζουμε όλα τα γηπεδάκια της πόλης. Όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις, έχουμε κάνει 750 δρόμους, πάμε για 1.100. Στα πεζοδρόμια, αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα μέτωπα μέσα στην πόλη. Και μια σειρά από άλλα έργα, μικρά, μεσαία και μεγάλα γιατί η Αθήνα έχει χάσει πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την εγκληματικότητα στο κέντρο, ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθεί η Αθήνα με περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις.

Προηγούμενο άρθροΟ Οικονομικός Ταχυδρόμος live στην 86η ΔΕΘ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Επόμενο άρθροΕπικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον βασιλιά Κάρολο – Θα παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ