Δημοσκόπηση: Πού βρίσκεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για μετεκλογικές συνεργασίες

Το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του The Caller από την Palmos Analysis.Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1027 ψηφοφόρων με αναλογική κατανομή στις 13 Περιφέρειες της Χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την απλή αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, με διάστημα εκτίμησης 33-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% με διάστημα εκτίμησης 22-28% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14%, με διάστημα εκτίμησης 12-16%.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι εξακολουθεί να δίνει δυναμική στο κόμμα, ενώ το το δίλημμα των μετεκλογικών συμμαχιών (με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να τριχοτομεί τη σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ερώτημα σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει στο 62% εκτιμά  οτι ήταν πολιτικοί  όπως και οτι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση (66%).

Ενδιαφέροντα είναι και στοιχεία των συσπειρώσεων των κομμάτων. Προηγείται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 66%, η ΝΔ βρίσκεται στο 61% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 54%.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με αυτά οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Οι απαντήσεις των ερωτώμενων για την επιθυμητή Κυβέρνηση, με­τά τις επόμενες εκλογές, δείχνουν και την «ψυχολογία» της εκλογικής βάσης κά­­θε κόμματος: οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε Κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν αυτοδυναμία του κόμματός τους, ενώ περίπου αντί­στοιχο ποσοστό θα ήθελε να δει μια κεντροαριστερή Κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή του κόμματός τους και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, όσον αφορά τους ψη­φο­φόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: το 36% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρ­νηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται μεταξύ της προοπτικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη συμμετοχή σε μια «οικουμε­νι­κού» τύπου Κυβέρνηση με σύμπραξη τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων κομ­μάτων.

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: «Ό, τι έχω να πω στον Ερντογάν θα το πω κατά πρόσωπο…»
Επόμενο άρθροΕρντογάν: Εκνευρισμός του τούρκου προέδρου – «Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει από πρωτόκολλο»