Ανοικτό φαίνεται πως είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής διασύνδεση ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει έργα που προωθούν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Όπως διευκρινίζει, ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αφού, όπως εκτιμά, βοηθούν στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ««είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

«Γενικά, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει την δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία «Eva»: Τα πρώτα προβλήματα στην Αττική από την ολονύχτια καταιγίδα
Επόμενο άρθροΒασίλης Παπαθεοδώρου: Στους 8 μεγαλύτερους παραβάτες διακίνησης παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα