Εύα Καϊλή: Όταν επισκέφθηκε το Κατάρ και το Κουβέιτ και η υπεράσπιση της χώρας του Κόλπου στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί την 1η Νοεμβρίου το Κατάρ και το Κουβέιτ πραγματοποιώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι και είχε χαιρετίσει τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό επίπεδο.

«Η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά», ήταν η αναφορά για την επίσκεψη.

  • Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της λένε βελγικά ΜΜΕ

Υπεράσπιση του Κατάρ

Η κ. Καϊλή είχε υπερασπιστεί με σθένος το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη Νοεμβρίου, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών για το αιματοβαμμένο κύπελο ποδοσφαίρου, προκαλώντας αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τότε την «άδειασε», σημειώνοντας ότι οι απόψεις της δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της παράταξης.

Η ευρωβουλευτής είχε για ακόμα μία φορά χαιρετίσει την πρόοδο του Κατά στις μεταρρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα, την ώρα που οι αποκαλύψεις για τους θανάτους μεταναστών εργατών στα κατασκευαστικά έργα του Μουντιάλ συνεχίζονταν με καταιγιστικό ρυθμό.

Να σταματήσει το μπούλινγκ στο Κατάρ

Τότε η κ. Καϊλή είχε ψέξει τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλινγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε κρατήσει αποστάσεις λέγοντας ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Η κ. Καϊλή σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έχει συλληφθεί ενώ στο σπίτι της εντοπίστηκαν σακούλες με μετρητά. Συνολικά πέντε ευρωβουλευτές βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών μέχρι στιγμής. Όλοι τους ανήκουν στην ευρωομάδα  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που εξέδωσε ανακοίνωση.

Είμαστε συγκλονισμένοι

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη διαφάνεια. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», αναφέρει η πολιτική ομάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ισχυρισμών», αναφέρει, «ζητάμε την αναστολή των εργασιών επί όλων των φακέλων και των ψηφοφοριών στην ολομέλεια που αφορούν τα κράτη του Κόλπου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Προηγούμενο άρθροΕύα Καϊλή: «Μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα – Την καλούμε να παραδώσει την έδρα της»
Επόμενο άρθροΒαρβιτσιώτης: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας