Μητσοτάκης: Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης

«Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, αναφορικά με την οικονομία και την πορεία της χώρας, «δεν υπήρχε κανείς εκεί πλέον που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προβληματική περίπτωση», στο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα

«Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «και το επόμενο έτος θα είναι ακόμα ταχύτερη, πρόκειται για σταθερή τάση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα».

«Θέλω οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: «Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα»» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πολιτική του ταυτότητα, δήλωσε: «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασσικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα (…) Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία, όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών».

«Γεννήθηκα στη Χούντα, η οικογένειά μου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τελικά μας επετράπη να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, στον πατέρα μου που είχε διαφύγει από την Ελλάδα με ένα μικρό σκάφος στο Αιγαίο, έως ότου έφτασε τις τουρκικές ακτές με φοβερή κακοκαιρία» περιέγραψε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την κατοχή και τη μεταπολεμική σχέση του με Γερμανούς πολιτικούς: «Μου έχει αφηγηθεί πολύ εντυπωσιακές ιστορίες από εκείνη την εποχή, πώς ως 25χρονος είχε φυλακιστεί και έπρεπε κάθε πρωί να φορά το κοστούμι του και να περιμένει, ποιον θα έπαιρναν εκείνη τη μέρα και θα τον εκτελούσαν. Είχε επίγνωση ότι αυτό που συνέβη ήταν τραυματικό, αλλά και ότι οι χώρες συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το ευρωπαϊκό σχέδιο συνολικά ήταν άλλωστε ένα σχέδιο Ειρήνης και Συμφιλίωσης».

Αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις είπε: «Πολύ ειδική περίπτωση και η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την ελευθεροτυπία, την υπόθεση Ανδρουλάκη και τον νέο νόμο για την άρση απορρήτου. Αναφερόμενος στη σύγκριση που κάνουν κάποιοι με τον Βίκτορ Όρμπαν, είπε «Ναι, με ενοχλεί πολύ, διότι δεν ισχύει». «Είμαι διατεθειμένος να παραδεχτώ λάθη» πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι ο νέος μας νόμος θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μια Μυστική Υπηρεσία δεν είναι ΜΚΟ. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και η Μυστική Υπηρεσία έκανε καλή δουλειά παρέχοντάς μου τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

«Από τεχνικής απόψεως είναι νόμιμη» η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. «Υπήρξε μια θεσμική αποτυχία, γι’ αυτό και με νέο νόμο εισάγουμε επιπλέον φίλτρα σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα. Αλλά έλλειψη ελευθερίας του Τύπου; Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε περίπτερο στην Ελλάδα, το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ανοιχτό και χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που δεν θα πληρούσαν τα πρότυπα των νόμων περί δυσφήμισης των ευρωπαϊκών χωρών» είπε ακόμα.

Ερωτηθείς αν γνώριζε για τις επισυνδέσεις και τα λογισμικά, απάντησε «Τίποτα απολύτως». Και αναφορικά με την πολιτική ευθύνη δήλωσε πως «αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Διαβάστε επίσης: EUMED-9 – Μητσοτάκης: Πρέπει επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου

Επίσης λέει για τις εθνικές κάλπες του 2023: «Στις εκλογές οι πολίτες θα σταθμίσουν όλα τα καλά που έχει κάνει η κυβέρνηση έναντι των λαθών. Εάν δω κάποιο λάθος, είναι δουλειά μου να μιλήσω ανοιχτά γι’ αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ για να το διορθώσω. Και αυτό κάνω».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» δηλώνει: «Πριν από εμάς βρίσκονται 40 δικτατορίες. Είμαστε πιο κάτω από το Τσαντ. Αυτό είναι παράλογο». Επίσης λέει πως η κυβέρνηση θα αλλάξει πολύ σύντομα το νόμο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων: «Αυτό το φροντίζω προσωπικά. Τον θεσπίσαμε λόγω του κορονοϊού, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καταιγισμό ψευδών ειδήσεων για τους εμβολιασμούς. Όμως, βλέποντάς το εκ των υστέρων, ο νόμος ήταν λάθος, αλλά και αναποτελεσματικός».

Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης λέει πως «τέτοιες απειλές θα πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη». Και τονίζει: «Έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα έχω πάντοτε την πόρτα μου ανοιχτή στο διάλογο. Ήταν ο Ερντογάν που είπε ότι δεν θέλει να με συναντήσει». Και υπογραμμίζει: «Αν η Τουρκία σκοπεύει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί πράγματα που λύθηκαν πριν από εκατό χρόνια, τότε λυπάμαι, αλλά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Λέω σε όποιον μας κατηγορεί για pushbacks: Κοιτάξτε αυτούς που κάνουν pushforwards». Και προσθέτει: «Όταν ένα σκάφος φεύγει από τις τουρκικές ακτές, οι δυνάμεις Ασφαλείας εκεί το γνωρίζουν. Έχουν την υποχρέωση να το σταματήσουν».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι «χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τείχος και σε αυτό μια μεγάλη πόρτα». Και σημειώνει: «Πρέπει να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές να υπαγορεύουν τη Μεταναστευτική μας Πολιτική. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε συντεταγμένους τρόπους Μετανάστευσης, καθώς μας λείπουν εργαζόμενοι στη γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, αλλά τους θέλουμε στη χώρα νόμιμα».

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές θα σαρώσει η κακοκαιρία GAIA
Επόμενο άρθροΣπάτα: Επίθεση στο ΑΤ για τον πυροβολισμό του 16χρονου