Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Παναγιά, Οινούσσες και Ζουράφα

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 15:22 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 32.000 πόδια.

Αναχαιτίστηκαν

Στη συνέχεια, στις 15:51, το ίδιο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη Ζουράφα στα 31.000 πόδια.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος

Στο μεταξύ, η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του στο Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή το περιστατικό παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στις 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις  ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η επιστολή κοινοποιείται προς αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και στον επίτροπο για το περιβάλλον, Virginijus Sinkevičius, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Προηγούμενο άρθροΣτήριξη του ΜέΡΑ25 σε ΑΔΑΕ και Ράμμο – «Εκτροπή» η γνωμοδότηση Ντογιάκου
Επόμενο άρθροΠισπιρίγκου: Διακόπηκε η απολογία της για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας