Δημοσκόπηση: Πρωτιά ΝΔ με διαφορά κάτω από 6 μονάδες – Με τι κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές

Προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η πλειοψηφία ζητεί να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση: Η κατανομή των εδρών με την απλή αναλογική – Τα σενάρια αν δεν προκύψει κυβέρνηση

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, ενώ απαντούν πως το «Καλάθι του νοικοκυριού» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%) και το ΜέΡΑ25 με 2,9% (από 3%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και φτάνει τις 6,4 μονάδες, με τα ποσοστά των κομμάτων να καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 32,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,4%
  • ΚΚΕ: 5,4%
  • Ελληνική Λύση: 4,8%
  • ΜέΡΑ25: 3,1%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4% (άνοδος 1,2).

«Κανένας από τους δύο» απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

«Όχι» στη Βουλή το κόμμα Κασιδιάρη

Το 63% συμφωνεί να απαγορευτεί δια νόμου η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ενώ το 26,3% διαφωνεί.

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες

Κατά τα άλλα, οι πολίτες σε ποσοστό 88,6% απαντούν ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ενώ το 31,6% θετική εικόνα.

Τα βασικότερα προβλήματα – Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι τα εξής:

  • Ακρίβεια 46,3%
  • Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
  • Ανεργία 11,3%
  • Ελληνοτουρκικά 8,2%
  • Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%

Στην ερώτηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά «σίγουρα ή μάλλον όχι» και το 26,1% απαντά «σίγουρα ή μάλλον ναι».

Τέλος, το 50,3% δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε τις οικονομικές δυνατότητες.

Προηγούμενο άρθροΖάκυνθος: Μπήκε το… βουνό μέσα σε σπίτι – Στο έλεος της κακοκαιρίας το νησί
Επόμενο άρθροΧρήστος Ράμμος: Αινιγματική ανάρτηση στα social media – «…Oυ γαρ οίδασι τι ποιούσι…»