Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Πώς διαβάζουν τις υπόνοιες περί «εκβιασμού» στο κεντροαριστερό στρατόπεδο

Η υπόνοια που άφησε η Πόπη Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη που μπορεί να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κουβεντιάζεται ήδη από την πρώτη στιγμή στους κεντροαριστερούς κύκλους. Και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο μπορεί μεν να είχε πιο γενικό χαρακτήρα, όμως επιβεβαίωσε την υποψία πως στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θέλουν να συσπειρώσουν το προοδευτικό ακροατήριο, αλλά επιδιώκουν να προσδώσουν άλλα χαρακτηριστικά σε μια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε που τον παρακολουθούσαν για να είναι το κόμμα του σε ομηρία και να είναι ο ίδιος και το κόμμα του υπό εκβιασμό. Το αν θα εκβιαστεί κανείς έχει να κάνει με τις αντοχές και τον χαρακτήρα του. Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού», είπε, αποδίδοντας στον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα όσα υπονόησε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Θυμάστε τις αρχικές δικαιολογίες. Έκαναν διαρροές ότι είναι κατάσκοπος των Ουκρανών και των Κινέζων. Τέτοια παραμύθια έλεγαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ – Άλλοθι σε Μητσοτάκη η αποχή από Βουλή

Πού βρίσκονται αυτές οι πληροφορίες των συνδιαλέξεων; Αυτός ο πλούτος πληροφοριών σε ποιων τα χέρια βρίσκεται; Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι σημαντικό ζήτημα, αν κάποιοι συμβιβάζονται με την ιδέα να παρακολουθούνται, εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα», τόνισε. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε γρήγορα το γάντι, απαντώντας με σκληρή γλώσσα: «Οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ο κ. Ανδρουλάκης είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο, που πιστοποίησε πέραν πάσης αμφιβολίας την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα πηγαίναμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι. Η μόνη προσφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν οι εταιρείες, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό».

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόνοια περί εκβιασμών, το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε μόνο έντονα, αλλά και συντονισμένα, με δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών όπως ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κι αυτό γιατί υπάρχει η πεποίθηση πως η συζήτηση έχει κυρίως να κάνει όχι με όσα θα συμβούν μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά με όσα θα προηγηθούν: τόσο καιρό, με επιθέσεις φιλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως επιχειρούσε να διεισδύσει στον πασοκικό χώρο δίνοντας την εικόνα ενός «προοδευτικού μετώπου» που θα μπορούσε δυνητικά να εξελιχθεί σε κυβερνητική συνεργασία.

Οσο όμως ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κερδίσει όλους εκείνους που θα προτιμήσουν να ψηφίσουν, έστω και κρατώντας την μύτη τους, το κόμμα που θεωρεί πιο πιθανό να σταματήσει την δεύτερη γαλάζια τετραετία. Εξ ου και οι «γκεμπελικές πρακτικές» για τις οποίες κατηγορεί την Κουμουνδούρου η Χαριλάου Τρικούπη: στον ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν» με την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουν το αντιδεξιό κοινό και των δύο κομμάτων. Κι αυτό ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εξηγούν τα στελέχη του, έχει κάνει πια πολύ ξεκάθαρη την βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε όποιο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή αυτή του ισχυρού ποσοστού, προτάσσοντας παράλληλα τα βασικά προγραμματικά σημεία πάνω στα οποία θα συζητήσει –όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα.

Το τελευταίο επεισόδιο

Στις δηλώσεις Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν το τελευταίο επεισόδιο μιας ιστορίας που ξεκίνησε την Κυριακή από φιλοσυριζαϊκό φύλλο, στο οποίο γράφτηκε πως ο Ανδρουλάκης «σταμάτησε» την σοσιαλδημοκρατική ευρωομάδα από το να «σηκώσει» το θέμα των ελληνικών υποκλοπών περισσότερο, και συνεχίστηκε με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση στο δημοσίευμα ήρθε από την εκπρόσωπο τύπου του S&D, που έγραψε σε τουίτ: «Επαλήθευση γεγονότων: Ζητήσαμε δύο φορές τους τελευταίους μήνες συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές στην Ελλάδα. Είμαστε πρωτοπόροι στις προσπάθειες της επιτροπής PEGA να αποκαλύψει την αλήθεια. Ήταν χάρη στον Νίκο Ανδρουλάκη, που ήρθε η υπόθεση στο φως», έγραψε η Ούτα Τιούτλις. «Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, κρίνοντας και την «ανεύθυνη στάση» του ΣΥΡΙΖΑ που μετά την πρόταση δυσπιστίας, με την αποχή από τις νομοθετικές διαδικασίες, χρησιμοποιεί ένα «εφεύρημα λαϊκιστικού ακτιβισμού».

Προηγούμενο άρθροΙωάννινα: Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έσωσαν ένα βρέφος
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023 – ΚΚΕ: Οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος από τον χώρο των ΑΕΙ και της έρευνας