Ο επικεφαλής του ΕΤΙΚ – ΕΚΑΒ περιγράφει τον όλεθρο και τις εικόνες που τον σημάδεψαν στην Τουρκία

«Είναι σαν να έχει περάσει ένα χέρι να έχει συντρίψει και συνθλίψει κτίρια και ολόκληρες πόλεις».

Τις στιγμές ολοκληρωτικής καταστροφής που αντίκρισε αλλά και όσα συγκλονιστικά βίωσε με την ελληνική αποστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία αλλά και τις συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης περιέγραψε ο Σωκράτης Δούκας, γενικός χειρουργός και επικεφαλής ΕΤΙΚ – ΕΚΑΒ, μέλος του Ειδικού τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.

«Ξέρουμε πως όταν θα πάμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια μαζική καταστροφή είναι συγκεκριμένες οι εικόνες που θα δούμε», είπε αρχικά μιλώντας στο MEGA.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκλονιστική εικόνα όπου ένα μικρό αγόρι από τις σεισμόπληκτες περιοχές του έδωσε το ίσως μοναδικό πράγμα που είχε πάνω του μερικά μπισκότα.

«Το γεγονός ότι έμεινε στο μυαλό μου η εικόνα του μικρού αυτού του παιδιού που μου πρόσφερε μπισκότα που ήταν ίσως το τελευταίο πράγμα που είχε μαζί του εκείνη τη στιγμή. Ήταν ίσως το καλό και η ελπίδα και γι’ αυτό μου έμεινε και στο μυαλό γιατί θέλουμε να κρατάμε το καλό», υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

Ακόμα αναφέρθηκε σε μία άλλη συγκλονιστική εικόνα αλληλεγγύης από τον σεισμό, όταν ένας Τούρκος διασώστης του έδωσε το μπουφάν του.

«Αυτό έγινε την τελευταία ημέρα των επιχειρήσεων, όπου ήμασταν για πάρα πολλές ώρες στο σημείο προσπαθώντας να εντοπίσουμε τη βολεϊμπολίστρια και η επιχείρηση κράτησε πάνω από 12-15 ώρες και κάποια στιγμή ένας Τούρκος διασώστης από την υπηρεσία ασθενοφόρων με πλησίασε και μου έδωσε το μπουφάν του ως ένα δώρο για να το πάρω μαζί μου στην Ελλάδα, ως ένα δείγμα «ευχαριστώ» και ευγνωμοσύνης».

Ο Σωκράτης Δούκας ανέφερε πως η εικόνα της καταστροφής στην Τουρκία μετά τον σεισμό μοιάζει να είναι ολοκληρωτική.

«Είναι σαν να έχει περάσει ένα χέρι να έχει συντρίψει και συνθλίψει κτίρια και ολόκληρες πόλεις και να τα έχει σκορπίσει στο έδαφος, είπε χαρακτηριστικά.

Πώς κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα παιδί δίπλα από τον νεκρό αδελφό του

Ακόμα ανέφερε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού ενός παιδιού που ήταν δίπλα στο αδερφάκι του, το οποίο δεν τα κατάφερε.

«Είχαμε προσπαθήσει και νωρίτερα αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει. Το παιδάκι αυτό ήταν ζωντανό αλλά βρισκόταν δίπλα στο νεκρό αδελφό του και χρειαζόταν με κάποιο τρόπο να υποστηριχθεί και υγειονομικά. Αυτή είναι η δουλειά του ΕΤΙΚ και του ΕΚΑΒ. Να υποστηρίξει υγειονομικά τους διασωθέντες και την αποστολή μας, τους άνδρες της ΕΜΑΚ».

Ο Σωκράτης Δούκας μίλησε για τα μηνύματα υποστήριξης που έχει λάβει από τον τουρκικό λαό.

«Είναι εκπληκτικό. Άνοιξα σήμερα τα social media και είδα ένα καταιγισμό από μηνύματα. Ανθρώπους από την Τουρκία αγνώστους που μας έστειλαν μηνύματα, τα οποία έγραφαν «είσαι αδελφός μας», «τα σπίτια μας είναι ανοιχτά για εσάς». Ήταν μια αγκαλιά, ήταν πολύ ζεστή η προσέγγισή τους ειδικά όταν άκουγαν πως ήμασταν Έλληνες, μέσα σε αυτή τη δυστυχία. Από την αρχή, το περιβάλλον ήταν φιλικό».

Όσον αφορά τη διαδικασία της επιχείρησης, ο Σωκράτης Δούκας ανέφερε πως το έργο του ΕΚΑΒ είναι τριπλό.

«Όταν γινόταν μια επιχείρηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τους συγγενείς αλλά και τους άστεγους. Εμείς έπρεπε να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες και σε εκείνους. Η συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ, η φροντίδα των εγκλωβισμένων αλλά και των υπολοίπων. Εμείς κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε, το έργο του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ θα είναι πάντα διαχρονικό».

Προηγούμενο άρθροViagra: Αμερικανική εταιρεία αφήνει τη Ρωσία χωρίς «μπλε χάπια»
Επόμενο άρθροΝέα Σμύρνη: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 16χρονης Αναστασίας από δομή