Στο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν: «Μας ενώνει η ιδέα της Δημοκρατίας» είπε για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες, 20/2, λίγο μετά τις 19.30 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στο δείπνο ήταν προγραμματισμένο να λάβει μέρος και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος απουσίασε λόγω πυρετού.

Μητσοτάκης: Ελλάδα – ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά

Μιλώντας προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνάντησή τους γίνεται σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων.

«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έναν απολογισμό της διμερούς σχέσης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή».

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στους τομείς της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Τουρκία, τον προηγούμενο σταθμό του ταξιδιού Μπλίνκεν στη Μεσόγειο.

«Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα. Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν» πρόσθεσε.

«Και αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπότε, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σας καλωσορίζω στην Αθήνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μπλίνκεν: Μας ενώνει η ιδέα της Δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν, αφού δικαιολογήθηκε για το πρόβλημα στη φωνή του, υποστήριξε ότι «είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής».

«Όπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επικροτώντας τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, «ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα».

«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό» πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών και των δεσμών μεταξύ των λαών.

«Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- και ένα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους» πρόσθεσε.

«Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον» κατέληξε ο Άντονι Μπλίνκεν.

 «Καλησπέρα Ελλάδα»

Το δικό του μήνυμα για την άφιξή του στην Ελλάδα μετέφερε μέσω twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας: «Kalispera Greece!».

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία θα διερευνηθούν σε βάθος» – Οι δηλώσεις του Κ. Ζέρβα για το ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός»
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα 7 μονάδων για τη ΝΔ – Κυβέρνηση συνεργασίας ζητά το 47%