Ένωση Δικαστικών Λειτουργών: «Επικίνδυνος ο δημόσιος λόγος του κ. Πολάκη»

Η Ένωση σημειώνει πως τοποθετείται επί του θέματος λόγω της ιδιότητας του κ. Πολάκη ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Σε μία αιχμηρή  απάντηση προχώρησε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη μέσω ανακοίνωσής της.

Όπως σημειώνει ο λόγος της τοποθέτησής της είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πολάκη περί «βαθέος κράτους» που «απαιτούν απάντηση».

Η Ένωση μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο του βουλευτή «επικίνδυνο» και «άξιο αποδοκιμασίας» κυρίως λόγω της χλεύης του προς τους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς που διέπουν το ελληνικό κράτος.

Ολοκληρώνοντας την απάντηση η Ένωση αναφέρει πως ο λόγος της τοποθέτησής της είναι η ιδιότητα που κάτεχει ο κ. Πολάκης ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί «βαθέος κράτους» δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας.
Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση.

Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας.

Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα.

Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη.

Ακόμα και η αμεροληψία –η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο –είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.

Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός.

Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει.

Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Προηγούμενο άρθροΟ «φόβος» του προσφυγικού, η αλληλεγγύη και οι λεπτές ισορροπίες
Επόμενο άρθροΝέα Δημοκρατία: «Καθαρά φασιστική μέθοδος» – Η τοποθέτηση του κόμματος για την επίθεση Πολάκη στη Νικολάου