Συγκινητική βράβευση του Δημήτρη Παπανικολάου από τον Κώστα Μπακογιάννη

Συγκινητική, ανθρώπινη, δυνατή και βαθιά αισιόδοξη για το άνοιγμα της κοινωνίας μας στη διαφορετικότητα, στην αποβολή του στίγματος, στη συμπερίληψη, η στιγμή της βράβευσης του πρώην μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Upfront Initiative» από τον δήμαρχο Αθηναίων.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος όπως είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, έκανε «το  ατομικό – συλλογικό, το οικογενειακό – κοινωνικό. Και μέσα στο βάθος του προσωπικού του τραύματος, βρήκε τη δύναμη να φέρει έναν ολόκληρο κόσμο, έναν μικρό γαλαξία, στην επιφάνεια και να δώσει ορατότητα στο φάσμα του αυτισμού», εμφανίστηκε να παραλάβει το βραβείο με την κόρη του Άρια, η οποία επίσης βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού όπως και ο μπαμπάς της.

«Ζούμε σε μία εποχή αμηχανίας, κυνισμού και ματαιώσεων. Κυκλοφορούν όμως μεταξύ μας κάποιοι άνθρωποι, που μας επιτρέπουν όταν γυρίζουμε σπίτι το βράδυ να λέμε στα παιδιά μας πως «είδες; Δεν είναι μόνο αυτοί που φοράνε τη στολή της Marvel και πετάμε με εντυπωσιακά υπερόπλα. Αλλά είδες; Είναι και κάποιοι άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κάνουν τη διαφορά», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Και πρόσθεσε: «Έχω την τιμή να τον θεωρώ φίλο μου, ο Δημήτρης είναι ένας σπουδαίος αθλητής, ένας πρωταθλητής, είναι όμως ένας ακόμα σπουδαιότερος άνθρωπος. Αυτό το βραβείο είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ».

«Γιάλινοι τοίχοι προσπαθούν να σπάσουν 200.000 οικογένειες»

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για τους γυάλινους τοίχους που προσπαθούν να σπάσουν, όπως είπε, περίπου 200 χιλιάδες οικογένειες, αλλά και για την πρώτη επαφή του με τον Κώστα Μπακογιάννη και την αμέριστη βοήθεια που προσφέρει χωρίς υστεροβουλία ο δήμαρχος και ο Δήμος Αθηναίων.

«Θα πω κάτι το οποίο είναι μέσα από την ψυχή μου, όλα είναι μέσα από την ψυχή μας, γιατί εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά θα πω κάτι για τον δήμαρχο. Όλον αυτό τον καιρό, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε φορείς, από δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, και κοιτάμε ποιοι μας βοηθάνε.

»Είναι ο πρώτος άνθρωπος που μπήκα στο γραφείο του και έφυγα χωρίς να ζητήσει φωτογραφία. Δεν εκμεταλλεύτηκε το θέμα, βοήθησε ουσιαστικά. Δεν είναι μόνο για το ‘φαίνεσθαι’, είναι και για το ‘είναι και για αυτό δήμαρχε σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ  για το σπουδαίο βραβείο».

Προηγούμενο άρθρο25η Μαρτίου: Αύριο η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Επόμενο άρθροΤράπεζες: Πώς σκιαγραφούν το νέο τοπίο επτά οίκοι