Δήμαρχος Μυκόνου: Σκανδαλωδώς εξαιρέθηκαν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια από την αναστολή οικοδομικών αδειών

Όταν πριν από μερικές μέρες ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που ακολούθησαν τον ξυλοδαρμό αρχαιολόγου που χειριζόταν υποθέσεις Μυκόνου και στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής θέσης ότι δεν θα γίνουν ανεκτά «γαλατικά χωριά ανομίας», πέρασε τροπολογία που αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου, προσέθεσε τρεις εξαιρέσεις:

Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις εργασίες μικρής κλίμακας και την αναθεώρηση αδειών εφόσον δεν γίνεται αύξηση του συντελεστή δόμησης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια ή του συντελεστή κατ’ όγκου εκμετάλλευσης.

Η τρίτη αφορούσε τις περιοχές των εγκεκριμένων τουριστικών υποδοχέων, δηλαδή των περιοχών όπου υπάρχει Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικής Επένδυσης, που είναι η μορφή που παίρνουν αυτού του είδους τα μεγάλα στρατηγικά επενδυτικά πρότζεκτ.

Αυτή ακριβώς την εξαίρεση στηλίτευσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, κατά τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο, στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού στο νησί.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Μυκόνου, «o πρωθυπουργός αποφάσισε να μη βγουν άλλες πολεοδομικές άδειες αλλά εξαιρέθηκαν σκανδαλωδώς κατά τη γνώμη μου τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια».

Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού είναι γνωστό ότι ο Δήμος Μυκόνου, αλλά και άλλοι φορείς του νησιού έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το ΕΣΧΑΣΕ «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο, στη θέση Καραπέτης της Δημοτικής Ενότητας Άνω Μεράς Δήμου Μυκόνου».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφορά έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης νοτιοανατολικά της Μυκόνου και αφορά ξενοδοχείο 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικό λιμένα, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ.

Ο Δήμος Μύκονου γνωμοδότησε αρνητικά στη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΣΕ «ωσότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις», στο νησί. Επιπλέον, ο Δήμος Μυκόνου έχει προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο ΕΣΧΑΣΕ, έχει προσβάλει ενώπιο του ΣτΕ την ΚΥΑ για τη χωροθέτηση μαρίνας σκαφών και τον Σεπτέμβριο του 2022 υπέβαλε και αίτηση ακύρωσης και αναστολής της οικοδομικής άδειας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ανέγερση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος και αναμένονται οι αποφάσεις για άλλες δύο προσφυγές.

Προηγούμενο άρθροΡατσιστική επίθεση στον Μισέλ Αμπούλ-Χάντμπα – «Πατρίδα δεν έχεις για να πολιτευτείς, γιατί να σε ψηφίσουν οι Έλληνες;»
Επόμενο άρθροΠόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα – Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης