Τσίπρας: «Προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων»

«Η 21η Μαΐου είναι η μέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο Starforum στη Λαμία, αναφερόμενος στις εκλογές.

Σε συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του STAR Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργο Σιμόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνει το «κλειδί» της σταθερότητας

«Νομίζω ότι η δικαιοσύνη και η αλλαγή είναι τα δύο συνθήματα και οράματα που μπορούν να εμπνεύσουν τη μεγάλη πλειοψηφία αυτού που διαχρονικά ονομάζουμε Δημοκρατική Παράταξη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο επίκαιρο όσο σήμερα, «στο μισθό, στην εργασία, στην παιδεία, την υγεία, το κράτος, την εφορία, τις τράπεζες».

«Τα Τέμπη άλλαξαν τα πάντα – Εμείς δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμμματα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ιδίως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει αλλάξει το κλίμα και η ψυχολογία των ανθρώπων, ότι δεν αγγίζει κανέναν η τοξικότητα που πολλές φορές βλέπουμε μέσα από τους παράλληλους μονολόγους.

«Αυτό που χρειάζεται ο λαός, είναι να ακούσει προγραμματικές θέσεις, αλήθειες», είπε, για να τονίσει ότι το κόμμα του είναι εδώ για να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε, γι’ αυτό και δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα, όπως ο κ. Μητσοτάκης».

«Να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσουμε ενώπιος ενωπίω»

Τόνισε ότι «δεν μιλάμε για την ανάγκη αυτοδύναμων αλαζονικών κυβερνήσεων, αλλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας – θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας».

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες, ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα».

Εξέφρασε την ελπίδα, η περίοδος έως τις εκλογές να είναι περίοδος ουσιαστικού διαλόγου και πως ο κ. Μητσοτάκης «θα αφήσει τις διχαστικές κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε – το ’19 δεν ήρθε να κουβεντιάσουμε ενώπιος ενωπίω, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στον λαό σε έναν τηλεοπτικό διάλογο, αρνήθηκε, φοβήθηκε».

«Ο πρωθυπουργός προτιμά να ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την ουσία», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως ο ίδιος θέλει να μιλήσουν για τα μεγάλα προβλήματα και πώς θα τα υπερβούμε «και έτσι να συγκριθούμε και να κρίνει ο λαός».

«Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση πολύχρωμη»

Ερωτηθείς για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και συγκεκριμένα με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ ωραία η καινούργια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας, «που δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη, γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας.

»Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ’ όλα βασισμένη σε προγραμματικό προοδευτικό πλαίσιο, για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος».

Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τέτοιες δυνάμεις. «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την ετυμηγορία και τη στήριξη του λαού», τόνισε.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσουμε» αυτή είναι: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξή του και με τη θέλησή του».

«Ο Κουτσούμπας έχει πολύ καλή γαλλική προφορά»

Στην επισήμανση ότι τις επόμενες μέρες θα είναι στο φόρουμ και οι κ.κ. Κουτσούμπας και Ανδρουλάκης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιούμορ: «Ελπίζω να ζητήσετε από τον κ. Κουτσούμπα να σας μιλήσει και γαλλικά, διότι είδα έχει πολύ καλή προφορά».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και για το τι εμποδίζει συγκυβέρνηση των «δύο μεγάλων κομμάτων», ο κ. Τσίπρας απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι κυβερνήσεις συνεργασίας των δύο αντίθετων πόλων δεν συνιστούν κανονικότητα.

«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες απόψεις και εκείνες που θέλουν την κοινωνία να είναι μπροστά», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίες δεν γίνονται με βάση την προσωπική σχέση ή την συμπάθεια ή την αντιπάθεια προσώπων που ηγούνται στα κόμματα, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων.

«Αυτό που με έχει προβληματίσει λίγο το τελευταίο διάστημα, είναι ότι δεν γίνεται συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις, αλλά γύρω από τα πρόσωπα, ποιον συμπαθούμε και ποιον όχι», σχολίασε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μπαίνει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο και με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα που έχει να συνεργαστεί το κόμμα του με τη Δεξιά, με τη ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρόβλημα;».

Προηγούμενο άρθροΞάνθη: Εξαφανίστηκε ιερέας – Βρέθηκε το όχημά του αλλά αγνοούνται τα ίχνη του
Επόμενο άρθροΣτα μανταλάκια κρέμασε την Ελλάδα για άλλη μια χρονιά η Διεθνής Αμνηστία: αστυνομική βία, επαναπροωθήσεις και υποκλοπές