Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις ελπίδες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη καθώς μειώνονται οι ενεργειακές πιέσεις.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς TTF έφτασε στο χαμηλό των 35,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2021, όταν η Ρωσία άρχιζε για πρώτη φορά να συμπιέζει τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αργότερα ανέβηκε ελαφρά για να κλείσει την εβδομάδα στα 35,95 ευρώ. Ο δείκτης αναφοράς TTF κορυφώθηκε σε περισσότερα από 340 ευρώ/mwh ώρα το περασμένο καλοκαίρι, αφού η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό και εκτινάσσοντας τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η υποχώρηση προς τα 35 ευρώ/mwh ενισχύει τις ελπίδες για επιστροφή των τιμών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο ήπιος χειμώνας και οι εναλλακτικές οδοί προμήθειας φυσικού αερίου έχουν διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα, με τις αποθήκες να είναι γεμάτες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα

Γεμάτες οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 60%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Martijn Rats, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 100% ακόμη και αν οι ρωσικές προμήθειες πέσουν στο μηδέν. Υπογράμμισε ότι οι  χαμηλές τιμές θα επιβραδύνουν επίσης την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης,  μέσω των οποίων η Ευρώπη προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές. «Κάποια στιγμή, η εισροή LNG θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να αποτραπεί η υπερπλήρωση των αποθεμάτων».

Επιπρόσθετη ανακούφιση δημιουργεί και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με το αργό Brent να βρίσκεται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Προβληματισμός

Παρά τη βουτιά ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα. Το 2019 ο μέσος όρος του TTF ήταν λιγότερο από 15 ευρώ και η κορύφωση πριν από την κρίση για τις τιμές ήταν 29,17 ευρώ το 2018, η οποία ακόμη και προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από εκεί που οι τιμές διαπραγματεύονται σήμερα.

Όπως επισημαίνουν οι FT, οι traders φυσικού αερίου και οι αναλυτές που συγκεντρώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ αυτή την εβδομάδα υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα προκλήσεις τον ερχόμενο χειμώνα.

«Το ξεπεράσαμε γιατί είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και η κινεζική ζήτηση [για φορτία LNG] ήταν μειωμένη. . . είναι τύχη», δήλωσε ο James Watson, γενικός γραμματέας της Eurogas, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τους τομείς χονδρικής, λιανικής και διανομής.

«Αυτή είναι η στρατηγική που θα έχουμε τώρα; Θα πρέπει να είμαστε τυχεροί τρία, τέσσερα συνεχόμενα χρόνια για να ισορροπήσουν η προσφορά και η ζήτηση. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε».

Οι εισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές LNG της ΕΕ από τη Ρωσία έφτασαν τα 22,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 39% σε σχέση με το 2021 και αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών θαλάσσιων εισαγωγών του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αυτή η αύξηση των ρωσικών εισαγωγών συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση των αποθεμάτων της ΕΕ.

«Φαίνεται ότι η Ευρώπη θα έχει πάρα πολύ φυσικό αέριο αυτό το καλοκαίρι και όχι το αντίστροφο», δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media, μια υπηρεσία δεδομένων του κλάδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως στόχο τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά η Φίλντινγκ εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, το ρωσικό αέριο δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, το ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG από την ΕΕ μέχρι σήμερα έχει γεμίσει τα ρωσικά ταμεία με δισεκατομμύρια δολάρια μέσω φόρων στις ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου.

Η Σίμσον μάλιστα, προέτρεψε τις εταιρείες της ΕΕ να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG. Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συμφώνησαν επίσης τον Μάρτιο να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να περιορίσουν προσωρινά τις εισαγωγές φυσικού αερίου τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία — μια συμφωνία που πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί με το κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε κινήσεις για τον περιορισμό ή την απαγόρευση του ρωσικού LNG θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες πλήρωσης της αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα.

Προηγούμενο άρθροΧαμός στον αέρα του ΣΚΑΪ – Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε την έκρηξη της Πόπης Τσαπανίδου
Επόμενο άρθροSmartphone: Πτώση 14,6% κατά  το α’ τρίμηνο σύμφωνα με την IDC