Κατεχόμενα: Ενα άρθρο-φωτιά για «Τα ψέματα του κλειστού Βαρωσιού»

Από ποιο σημείο της παγκόσμιας ιστορίας πρέπει ν’ αρχίσουμε να εξετάζουμε το ζήτημα των περιουσιών;

Η διοίκηση των Βακουφιών μας εξέδωσε ένα βιβλιάριο με τη μορφή μπροσούρας. Το όνομά του «Κλειστό Βαρώσι/ Αγνωστες Αλήθειες», γράφει στον Πολίτη της Κύπρου ο γνωστός τουρκοκύπριος πολιτικός και δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.

Σε ακριβό και γλασέ χαρτί

Και συνεχίζει: Τυπώθηκε έγχρωμο σε ακριβό και γλασέ χαρτί. Στο εξώφυλλό του υπάρχει μια φωτογραφία της παραλίας του Βαρωσιού.

 

Ξενοδοχεία στη σειρά και παραλία. Ποια η πρόθεσή του; Ν’ αποδείξει ότι το κλειστό Βαρώσι είναι περιουσία των οθωμανικών ιδρυμάτων. Παρέθεσε μια στοίβα εγγράφων στο βιβλίο.

Αναφέρεται ότι «μελετήθηκαν όλες οι πράξεις όλων των περιουσιών που αποκτήθηκαν στο κλειστό Βαρώσι από το 1571 μέχρι το 1974 και έτσι αποκαλύφθηκαν με έγγραφα όλες οι παράνομες πράξεις που έγιναν μέσα στα χρόνια».

Τι μελέτησαν, λέει; 2 χιλιάδες 443 μητρώα, 13 χιλιάδες φακέλους και 8 εκατομμύρια έγγραφα! Από αυτά εξήγαγαν 20 εκατομμύρια δεδομένα. Μην τους ματιάσω! Τι κόπος είναι αυτός!

Πόσα άτομα εργάστηκαν, σε πόσα χρόνια το ολοκλήρωσαν, μακάρι να το έγραφαν και αυτό. 20 εκατομμύρια δεδομένα! Εύκολο είναι; Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούν να τα βγάλουν ακόμα και σε είκοσι χρόνια.

Δύο ερωτήματα

Το πρώτο μου ερώτημα είναι το εξής: Αφού είναι οθωμανική βακούφικη περιουσία, αφού ανήκε στους Τουρκοκύπριους, τότε γιατί δεν άνοιξαν αυτήν την πόλη όταν την κατέκτησαν το 1974 χύνοντας αίμα και την κράτησαν πάντα κλειστή;

Θυμήθηκαν ότι είναι βακούφικη περιουσία μετά που αποφάσισαν να μην το παραδώσουν στους ελληνοκύπριους κατοίκους του;

Το δεύτερό μου ερώτημα είναι το εξής: Πριν την κατάκτηση του νησιού το 1571, σε ποιου τα χέρια βρισκόταν η Κύπρος; Των Ενετών, έτσι δεν είναι; Μήπως τότε υπήρχαν τουρκικές περιουσίες στο νησί; Δεν υπήρχαν!

Δηλαδή, όλα ανήκαν στην ενετική διοίκηση και στους Ελληνοκύπριους που υπήρχαν στο νησί. Και από τον έβδομο αιώνα και εντεύθεν στους Μαρωνίτες που βρίσκονταν εδώ.

Πώς λένε τώρα «το Βαρώσι είναι δικό μου», οι Οθωμανοί που δεν είχαν έστω και μία σπιθαμή εδάφους στο νησί πριν το 1571 και τους ανήκε έστω και μία πέτρα;

Να βγουν και οι Ενετοί…

Μήπως δεν μπορούν κάλλιστα να βγουν και οι Ενετοί και να πουν «αυτή η περιουσία είναι δική μου»; Ή πάλι οι Λουζινιανοί που έμειναν 300 χρόνια στο νησί;

Που όταν πήρε το νησί ο Γάλλος Γκι ντε Λουζινιάν, ο οποίος έκτισε δυναστεία, έφερε πρώτα τους δικούς του ανθρώπους από την Παλαιστίνη και τους χάρισε αυτά τα εδάφη.

Μήπως δεν μπορούν να βγουν τώρα και αυτοί και να πουν «εγώ είμαι ο πρώτος ιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας»; Γιατί κανένας κατακτητής που πέρασε από την Κύπρο δεν διεκδικεί δικαιώματα πάνω στο Βαρώσι και μόνο οι Οθωμανοί διεκδικούν; Μήπως η ιστορία της Κύπρου αρχίζει από το 1571;

Μήπως διεκδικεί εδάφη και σε άλλες χώρες όπως στην Κύπρο η Τουρκία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Στην Ελλάδα, για παράδειγμα.

Μήπως λέει ότι η Θεσσαλονίκη είναι δική μου; Ή μήπως δεν ίδρυσαν βακούφι στη Θεσσαλονίκη οι Οθωμανοί, οι οποίοι ίδρυσαν διοίκηση βακουφιών στα μέρη τα οποία κατέκτησαν; Δεν υπήρχε εκεί κάποιος πασάς όπως τον Αμπντουλλάχ Πασά;

Τι μυαλό είναι αυτό

Ετσι είναι, αν στην Κύπρο έμειναν 300 χρόνια οι Οθωμανοί, στην Ελλάδα έμειναν τετρακόσια χρόνια. Εμειναν τετρακόσια χρόνια και στη Συρία. Και τριακόσια χρόνια στην Αίγυπτο. Στα Βαλκάνια; Πεντακόσια πενήντα χρόνια. Ε, μήπως δεν υπάρχουν βακούφικες περιουσίες όπως στην Κύπρο σ’ όλες αυτές τις χώρες;

Από ποιο σημείο της παγκόσμιας ιστορίας πρέπει ν’ αρχίσουμε να εξετάζουμε το ζήτημα των περιουσιών; Μήπως μπορούμε ν’ αρχίσουμε πριν από πεντακόσια χρόνια; Ξέρετε τι θα γίνει τότε ο τωρινός παγκόσμιος χάρτης; Θα γίνει άνω κάτω.

Μήπως να δώσουμε στους κατακτητές τα εδάφη που κάποτε είχαν κατακτηθεί με αίμα; Ιδρυσαν βακούφι οι οθωμανοί κατακτητές και εισβολείς και έγιναν δικά τους, λέει. Για να πω την αλήθεια, εκπλήττομαι πώς μπορείτε να προβάλλετε έναν τέτοιο τρελό, παράλογο ισχυρισμό.

Τι μυαλό είναι αυτό. Και επιπλέον, ξοδεύετε του κόσμου τα χρήματα και τον κόπο για να το κάνετε αυτό. Ιδού, το Βαρώσι δεν είναι δικό σας. Ηρθατε. Χύσατε αίμα. Το πήρατε. Και μείνατε. Και τώρα θεωρείτε τα μέρη αυτά τσιφλίκι του πατέρα σας, έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε τι γκάφα κάνατε

Ακόμα και αν τυπώσετε ένα εκατομμύριο τέτοιες μπροσούρες, πάλι δεν θα γίνει δικό σας το Βαρώσι. Εχω για εσάς μια ταπεινή πρόταση, σεβαστοί διοικούντες των βακουφιών.

Αφού θα τυπώσετε σώνει και καλά μια τέτοια μπροσούρα, τουλάχιστον τυπώστε τη σωστά. Κοιτάξτε τι γκάφα κάνατε. Βάλατε μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία και από κάτω γράψατε «Τούρκοι οι οποίοι μεταναστεύουν διά θαλάσσης κατά την περίοδο των Αγγλων».

Σ’ εκείνη τη φωτογραφία, η οποία είναι πολύ παλιά και ιστορική, δεν υπάρχουν Τούρκοι που μεταναστεύουν! Υπάρχουν Αγγλοι που πατούν το πόδι τους στο νησί το 1878. Δηλαδή εκείνοι που έρχονται είναι Αγγλοι, δεν υπάρχουν Τούρκοι που φεύγουν. Ενώ τώρα υπάρχουν Τούρκοι που έρχονται και Τούρκοι που φεύγουν!

Πηγή: politis.com.cy

Προηγούμενο άρθροThe Jerusalem Post: Η σημασία της συμμαχίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας κατά του Ιράν
Επόμενο άρθροΣτο σαφάρι της αναζήτησης για μία αντιβίωση