The Jerusalem Post: Η σημασία της συμμαχίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας κατά του Ιράν

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει βασικοί στρατηγικοί εταίροι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενοι στενά σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια η άμυνα και η ασφάλεια, γράφει σε άρθρο της η ισραηλινή Jerusalem Post (στη φωτογραφία από Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης, επάνω, θερμός εναγκαλισμός Γκάλαντ – Παναγιωτόπολου).

Σημαντικό για τις συμμαχίες του Ισραήλ

Αυτή η νέα συνεργασία αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης σειράς σχέσεων στο πλαίσιο των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και με άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία – που είναι και στενοί εταίροι του Ισραήλ.

Το ταξίδι του Γκάλαντ σ’ αυτές τις δύο χώρες είναι επομένως σημαντικό για τις συμμαχίες του Ισραήλ σε όλη την περιοχή και τον κόσμο.

Ο Γκάλαντ επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου συνάντησε τον έλληνα ομόλογό του, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στην έδρα του υπουργείου Αμυνας.

Ο ισραηλινός υπουργός εξήρε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ και συζήτησε τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών που είχε αποτρέψει μια τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα.

Αυτή είναι μια αξιόλογη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προσπάθησε να επεκτείνει τις απειλές του στην Αθήνα.

Οι τρομοκράτες του Ιράν

Ο Γκάλαντ σημείωσε ότι είναι σημαντική η πρόσφατη σύλληψη στην Ελλάδα δύο τρομοκρατών που έστειλε το Ιράν.

«Αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση που αποτράπηκε. Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία τρομοκρατίας, υπό την άμεση διοίκηση του ηγέτη του», είπε.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο στο 20% και στο 60% για πέντε πυρηνικές βόμβες.

Το Ιράν αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και γι’ άλλες χώρες της περιοχής. Το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει απειλήσει την Ελλάδα , προσπαθώντας να στρατολογήσει ή να διεισδύσει τρομοκράτες σ’ αυτήν, είναι ένα σαφές παράδειγμα γι΄αυτό.

Η Τεχεράνη έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς στη Βουλγαρία, τον γείτονα της Ελλάδας στα βόρεια. Οι ενέργειες του Ιράν δείχνουν ότι δεν σέβεται τα σύνορα των χωρών και ότι είναι πρόθυμο να παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για να επιτύχει τους άθλιους σχεδιασμούς του.

Το ταξίδι του Γκάλαντ υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τους ισραηλινούς υπουργούς και ηγέτες να ταξιδεύουν και να συναντούν τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό.

Πώληση εξοπλισμών

Μίλησε για τα βιομηχανικά έργα και την ανταλλαγή πληροφοριών και αναφέρθηκε επίσης στη σχολή πτήσεων στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ισραηλινής Elbit Systems προσφέροντας μια σημαντική εγκατάσταση εκπαίδευσης για έλληνες πιλότους.

Οι ισραηλινές αμυντικές εταιρείες έχουν κάνει σημαντική δουλειά με τους έλληνες συναδέλφους τους τα τελευταία χρόνια.

H Rafael, για παράδειγμα, σύναψε πρόσφατα μια συμφωνία για την πώληση των αντιαρματικών πυραύλων Spike στην Ελλάδα, η οποία αποκτά επίσης drones ως μέρος αυτής της σύμβασης.

Η Αθήνα υπέγραψε επίσης συμφωνία πριν αρκετά χρόνια για τη μίσθωση drones IAI. Συνολικά, η γενική τάση είναι προς μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας.

Ο Γκάλαντ εξήρε τη στενή σχέση Ελλάδας-Ισραήλ ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή μας. Το ταξίδι στην Ελλάδα, μαζί με το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ελι Κοέν στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να επεκτείνει σημαντικά τους στρατηγικούς δεσμούς του με χώρες της γειτονιάς μας.

Διεύρυνση των δεσμών

Αντικατοπτρίζουν επίσης ορισμένες από τις μεταβαλλόμενες δυναμικές στην περιοχή μας. Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό ζήτημα αυτές τις μέρες λόγω της εξερεύνησης φυσικού αερίου στ’ ανοικτά των ακτών και της θαλάσσιας συμφωνίας με την Κύπρο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και άλλες ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, συμβάλλουν στη στερέωση των ναυτικών μας συνεργασιών σ’ όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ υμών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε περισσότερες συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερες υπουργικές επισκέψεις καθώς και εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες.

Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σ’ αυτές τις συμφωνίες ενώ εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των δεσμών μας με άλλους εταίρους στη Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Οι ιρανικές απειλές

Ενώ τώρα υπάρχει η ευκαιρία για μεγαλύτερες προσπάθειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, υπάρχουν επίσης παράγοντες που θα ήθελαν ν’ ανατρέψουν αυτή την τάση, ιδιαίτερα το Ιράν.

Γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντική η αναφορά του Γκάλαντ στις ιρανικές απειλές κατά την επίσκεψή του. Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι το Ιράν δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Το ταξίδι του Γκάλαντ στέλνει το μήνυμα στους φίλους μας στη Μεσόγειο ότι εκτιμούμε τη συνεργασία τους.

Προηγούμενο άρθροSmartphone: Πτώση 14,6% κατά  το α’ τρίμηνο σύμφωνα με την IDC
Επόμενο άρθροΚατεχόμενα: Ενα άρθρο-φωτιά για «Τα ψέματα του κλειστού Βαρωσιού»