Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με ασφαλισμένα σπίτια σε φυσικές καταστροφές (βίντεο)

Τα μέτρα που θα εφαρμόσει για την οικονομία σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με πολίτες στην Ελευσίνα.

Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

Το δεύτερο μέτρο αφορά μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά «και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ, από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170 και απο 170 σε 220 με τεσσερα παιδια», με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε αύξηση των επιδομάτων θέσης και βελτίωση των πριμ παραγωγικότητας στο δημόσιο. Επίσης σημείωσε ότι «πρέπει να ξαναδούμε τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τρία νέα μέτρα ήταν εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία και κοστολογημένα εντός της περιμετρου των 9 δισ. ευρώ που έχει κατατεθεί και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και αναπτυξης.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, καποια μέτρα για την εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος ανακοινώνονται σήμερα καθώς δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν όλα μέσα στα δεκαδες μέτρα στη γενική παρουσίαση πριν από δυο εβδομάδες.

«Μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία»

«Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συμμετείχε σε συζήτηση με πολίτες με θέμα την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μίλησε μάλιστα για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Αύξηση μέσου μισθού κατά 25%

«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

Δημοσιονομικός χώρος και κοινωνική πολιτική

«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.

«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο, ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Ανεργία και εργασιακά δικαιώματα

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά τους να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Για τους συνταξιούχους

Απαντώντας σε ερώτηση από μια συνταξιούχο δικαστική υπάλληλο ο πρωθυπουργός είπε «είμαι πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε και βάλαμε τάξη στον εξαιρετικά προβληματικό ΕΦΚΑ», επισημαίνοντας πως έγινε το αυτονόητο.

Υπογράμμισε ότι μένει να λυθούν κάποια ζητήματα με τις επικουρικές συντάξεις κι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το πρόβλημα της μερικής ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στον «ατομικό κουμπαρά» και ως προς το τι μπορούν να περιμένουν οι συνταξιούχοι στο εξής ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, με έκτακτη βοήθεια κάθε χρόνο έως ότου η προσωπική διαφορά μέσω των αυξήσεων των συντάξεων σβήσει οριστικά.

Είπε επίσης ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των συντάξεων η οποία βεβαίως συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό. Ακόμη μίλησε για πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο ελκυστική τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Σε ερώτηση για τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε μία ανακούφιση μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά είναι ανάγκη να γίνει κάτι περισσότερο.

«Έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ σε πρώτη φάση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που εξήγγειλε για τα οικογενειακά επιδόματα και υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης και σε άλλα πεδία, όπως τα επιδόματα θέσης που θα αυξηθούν. Επίσης μίλησε για διεύρυνση των πριμ παραγωγικότητας. «Ήδη αρχίσαμε και πειραματιζόμαστε με τέτοια εργαλεία. Το κάναμε στον ΕΦΚΑ», είπε και αναφέρθηκε και στα ειδικά μισθολόγια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία διαφορετική ματιά.

Για τις startup και την τεχνολογία

Ακολούθησε ερώτηση από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται με νέα καινοτόμα start up επιχείρηση στο χώρο της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως κάθε φορά που μιλά για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και μίλησε για τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια, να δοθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που θα είναι οι πρώτοι επενδυτές σε μια τέτοια επιχείρηση, για την απλοποίηση των δυνατοτήτων να δίνουν οι επιχειρήσεις δικαιώματα μετοχών στους εργαζόμενους αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ώστε μέσα από χρηματοδότηση και τεχνολογία να στηριχθεί αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται στη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθροLive οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία
Επόμενο άρθροΈυβοια: Μία νεκρή σε τροχαίο – Το όχημα ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες