Πέρασε η «ψεκασμένη» στρατηγική Βελόπουλου – Μεγάλα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα

Ορισμένα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τα κόμματα, προέκυψαν από την κάλπη της 21ης Μαίου.

Κατ’ αρχάς έχουμε την άνοδο της Ελληνικής Λύσης η οποία από 3,7% το 2019 ανέβηκε στο 4,45% έχοντας πλέον 16 βουλευτές από 10 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς – «Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών

Ο ακραίος λαϊκισμός του Κ. Βελόπουλου, όπως φάνηκε και στο debate με τις εικόνες της Παναγίας της Γκέισας, ο εθνικισμός που πουλάει με τη μορφή πατριωτισμού και η αναγόρευσή του σε «Μακεδονομάχο» του έδωσαν αύξηση στα ποσοστά του. Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα βεβαίως.

Στον Εβρο ο κ. Βελόπουλος παίρνει ποσοστό 8,72% και στην Α’ Θεσσαλονίκης 8,35%. Στο 7,93% βρέθηκε στη Β’ Θεσσαλονίκης, στο 7,1% στην Πέλλα, 7,56% στην Πιερία, 6,95% στις Σέρρες, 6,79% στη Χαλκιδική. Αλλά και στην Ημαθία πήρε 7,82% και στη Δράμα 6,9%.

Συνολικά η Ελληνική Λύση κατάφερε να αποσπάσει 262,335 (με ενσωμάτωση στο 99,7%) από 20.290 το 2019, επομένως κέρδισε περίπου 53 χιλιάδες σταυρούς.

Φαίνεται ότι ο κ. Βελόπουλος κατάφερε να πάρει ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη που αποκλείστηκε από τις εκλογές, καθώς και από τα υπόλοιπα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που τελικά δεν κατέβηκαν. Από τη ΝΔ πήρε πάντως μόλις 2,7% ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 3,2% και από το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε 1% των ψηφοφόρων του.

Είναι δε φανερό ότι δεν υπέστη ζημιά από τις πρόσφατες αποχωρήσεις από το κόμμα του, ειδικά από αυτήν του κ. Μυλωνάκη, ούτε και από τα σενάρια περί αποστασιών και εξαγορών.

Ο κ. Βελόπουλος αναμένεται να συνεχίσει την τακτική του ακραίου λόγου με επιθέσεις που θα έχουν χρώμα… γαλάζιο, δηλαδή εθνικοπατριωτικό, με αναφορές στην «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια-», με επιμονή σε αντιεμβολιαστικές θεωρίες, ομοφοβικά ξεσπάσματα και βεβαίως με σκληρό αντιμεταναστευτικό λόγο που απευθύνεται σε «σκληρούς» δεξιούς που πιστεύουν ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι… σοφτ.

Προηγούμενο άρθροΚυκλική οικονομία: Προς απαγόρευση η καταστροφή απούλητων ρούχων στην ΕΕ
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023: Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη