ΝΔ: Νέο σχέδιο για τη μάχη του Βορρά

Στην Πειραιώς έχουν αναλύσει τον εκλογικό χάρτη δήμο δήμο, διαπιστώνοντας πού χτύπησαν «καμπανάκια» στις 21 Μαΐου και πού πρέπει να ρίξουν το βάρος της νέας προεκλογικής εκστρατείας n Στόχος και οι δεξαμενές «δεξιά της Δεξιάς»

Κάθε άλλο παρά… πανηγυρικό χαρακτήρα έχει στην πραγματικότητα το «προσκλητήριο» που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλους τους γαλάζιους υποψηφίους για συνάντηση στην κομματική έδρα της οδού Πειραιώς την ερχόμενη Κυριακή, καθώς ο ίδιος και οι επιτελείς της παράταξης έχουν ανάψει ήδη τις μηχανές για τη δεύτερη κάλπη, ζητώντας εκ νέου «πανστρατιά».

Και ταυτόχρονα έχουν αναλύσει τον εκλογικό χάρτη δήμο δήμο, διαπιστώνοντας πού χτύπησαν «καμπανάκια» στις 21 Μαΐου και, συνεπώς, πού πρέπει θα ρίξουν το βάρος της νέας προεκλογικής εκστρατείας.

Ενα από τα ειδικά σχέδια δράσης αφορά εκ νέου τον Βορρά, με προβληματισμό στην Πειραιώς για τη δυναμική που επέδειξαν τα κόμματα δεξιότερα του δικού της χώρου. Ο Μητσοτάκης θα κρατήσει, όπως όλα δείχνουν, την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ οι γαλάζιοι είχαν… καταχωρίσει τη Μακεδονία στα σημεία «αυξημένου εκλογικού κινδύνου» ήδη από το καλοκαίρι του 2022. Με τα δεδομένα της κάλπης της απλής αναλογικής πλέον θα εφαρμοστεί στοχευμένη καμπάνια στις γειτονιές όπου είναι εντονότερο το δεξιό στοιχείο.

Αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο περιοδείες του Μητσοτάκη αλλά και τακτικές επισκέψεις «πρωτοκλασάτων» στελεχών, όλων των πρώην υπουργών, οι οποίοι, παρότι τους έχει ζητηθεί να φροντίσουν πρωτίστως την παρουσία τους στις εκλογικές περιφέρειές τους, θα κληθούν και εκτός έδρας προς ενίσχυση των γαλάζιων θέσεων.

Ηδη ο Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, ζήτησε «να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια» καθώς και να αναλογιστούν «αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο» ή με «κόμματα διαμαρτυρίας» που δεν «έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση».

Τα μηνύματα

Το σινιάλο που θέλει ο Μητσοτάκης να απευθύνει συνολικά στη γαλάζια ομάδα την Κυριακή, προτού ο ίδιος ξεκινήσει τις περιοδείες, συνοψίζεται στις φράσεις «δεν περισσεύει κανείς», «η κάλπη είναι άδεια» και το «μήνυμα της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία». Το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική συγκεκριμένα, εντάχθηκε ταχέως, κατά πληροφορίες, στο πλάνο περιοδειών των πρώτων προεκλογικών ημερών για τον Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίο. Η εν λόγω εκλογική περιφέρεια, στην οποία αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ το μεθεπόμενο Σάββατο 3 Ιουνίου, επιφύλασσε απώλειες 2,67 μονάδων για τη ΝΔ με ενισχυμένες τις δυνάμεις της Ελληνικής Λύσης – αν και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου καταγράφηκε αλλού, στον Εβρο με 8,72%  -, καθώς και με το ΠΑΣΟΚ στο 14,05% από 10,37% το 2019. Επίσης εκεί το κόμμα Νίκη κατέγραψε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το πανελλαδικό του, φτάνοντας στο 5,39%.

Οι γαλάζιοι επιτελείς έχουν κυκλώσει επιπλέον (με… κόκκινο μαρκαδόρο) άλλες δύο περιοχές του Βορρά: την Πιερία όπου η πρώτη ΝΔ βγήκε λαβωμένη κατά 6,36 μονάδες και τη Δράμα όπου τα τραύματα μεταφράστηκαν σε περίπου 4,5 μονάδες.

Η Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, μπορεί η ΝΔ να μην έχασε το στοίχημα της πρωτιάς στην Α’ εκλογική περιφέρεια, ωστόσο «μέτρησε» τουλάχιστον 5.500 λιγότερες ψήφους από τις εκλογές του 2019, ενώ η Ελληνική Λύση αναδείχθηκε εκεί τρίτο κόμμα με έξτρα 11.341 ψήφους από το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιους δήμους (Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης) οι γαλάζιοι είδαν ακόμα και τον αριθμό… 2 μπροστά στο ποσοστό τους την ώρα που ο Βελόπουλος κατέγραψε διψήφιο. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια τα μικρότερα κόμματα (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Εθνική Δημιουργία) πέτυχαν ποσοστά πολύ πάνω από το εθνικό τους. Στη Β’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έμεινε πάνω από το 40%, αλλά χάνοντας 2,95 μονάδες, με τη Νίκη και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να έχουν υψηλότερες επιδόσεις από εκείνες της Α’ Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΡωσία: Συνεχίζεται η αποχώρηση των δυτικών επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΦορο-ανάσες για οικογένειες με παιδιά, ανατροπές για ελεύθερους επαγγελματίες