«Μην εφησυχάζετε…» – Εντολή «κανονικότητας» του Μητσοτάκη στους δικούς του, απέναντι στη φουρτούνα του ΣΥΡΙΖΑ

Στενά αλλά από απόσταση σκοπεύουν η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς να παρακολουθούν τις εν εξελίξει διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ξορκίζει τυχόν επιβράδυνση του κυβερνητικού ρυθμού από την αφετηρία της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας, εξ ου και έχει μεταφερθεί οριζόντια σε κυβέρνηση και ΝΔ η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη «μην εφησυχάζετε».

Στο προσκήνιο βγαίνει άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ρητορική «μεταρρυθμίσεων», «διεύρυνσης» και συνεπώς πολιτικού Κέντρου, με στόχο να μην υποχωρήσει στα μάτια των πολιτών η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας και αξιοπιστίας της ΝΔ. Ουσιαστικά η εντολή του Μητσοτάκη είναι η «κανονικότητα» της κυβέρνησης, απέναντι στις φουρτούνες του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο ίδιος και οι επιτελείς του δεν αντιμετωπίζουν την είσοδο στην τετραετία ως νέα θητεία, αλλά περισσότερο ως συνέχεια της προηγούμενης.

Για τον λόγο αυτόν όλο το βάρος πέφτει στην προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων (από την ερχόμενη Πέμπτη με την τοποθέτηση του Μητσοτάκη έως το Σάββατο με τη ψήφο εμπιστοσύνης), καθώς και στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων της πρώτης τετραετίας. Οι στενοί του συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς, ενόψει των ανακοινώσεων για τους στόχους, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας.

Σε 10 υπουργεία

Από σήμερα ξεκινούν και τα μπρίφινγκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανεβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στο πόντιουμ της εκπροσώπησης και αυτό θα κάνει δύο φορές την εβδομάδα, εκτός απροόπτου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης, επιμένοντας στο μήνυμα «ούτε μέρα χαμένη», προτίθεται να συνεχίσει τα… τουρ στα υπουργεία για συσκέψεις με τις πολιτικές ηγεσίες. Κατά πληροφορίες, μετά το υπουργείο Οικονομικών όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθεί άμεσα, ενδεχομένως και αύριο, Τρίτη, επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

Και αυτό με στόχο να εκπέμψει το μήνυμα – μαζί με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους δύο υφυπουργούς Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους – ότι το «νέο ΕΣΥ» είναι, όπως και η οικονομία, στην καρδιά του κυβερνητικού σχεδιασμού για την τετραετία. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης στοχεύει σε κλειστές συσκέψεις σε τουλάχιστον δέκα υπουργικές έδρες μέχρι το τέλος του μήνα.

«Δεν μας αφορούν τα εσωκομματικά άλλων…»

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες υποστηρίζουν ότι «δεν μας αφορούν τα εσωκομματικά των άλλων», ωστόσο στην πραγματικότητα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και προσπαθούν να διαβάσουν το αν και πως θα επιταχυνθούν γεγονότα ευρύτερα στο κεντροαριστερό τοπίο. Η ΝΔ αισθάνεται κυρίαρχη στον χώρο του Κέντρου και προφανώς δεν θέλει αυτό να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, για τη ΝΔ, για τη μεγάλη διεύρυνση την οποία πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω ότι αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητά μας να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχαν στο παρελθόν επιλέξει τη ΝΔ για να εκφραστούν», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε για τις διεργασίες στην Κουμουνδούρου ή και για τα σενάρια τυχόν συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Μέχρι να υπάρχει χειροπιαστή απάντηση για το νέο πρόσωπο στην κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβέρνηση και ΝΔ είναι αποφασισμένες να προτάσσουν μόνο το δικό τους έργο, ιδίως την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

Η όποια αναπροσαρμογή στρατηγικής κριθεί απαραίτητη θα τεθεί επί τάπητος μόλις αναλάβει επισήμως ο νέος αρχηγός στην Κουμουνδούρου και κυρίως μόλις αποκωδικοποιηθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να κάνει μια στροφή ακόμα εντονότερα προς τα αριστερά ή προς το κέντρο.

Προηγούμενο άρθροΦορο-έλεγχοι… χωρίς «σύνορα»
Επόμενο άρθροΠραγματογνωμοσύνη ζητά η οικογένεια του 11χρονου που έπαθε ηλεκτροπληξία