Ορκίστηκαν οι βουλευτές – Όλα όσα συνέβησαν, φωτογραφίες και στιγμιότυπα

Όλα όσα συνέβησαν κατά την ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας Βουλής

αρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Στα έδρανα των αξιωματούχων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Η ορκωμοσία

Ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, καταθέτοντας στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Οι βουλευτές έδωσαν, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι, τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την τελετή, υπογράφοντας το σχετικό Πρακτικό.

Ακολούθως, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν  οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου, η Βουλή θα συνεδριάσει για την εκλογή του προέδρου.

Δείτε όλα όσα συνέβησαν

11:36 Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

11:35 Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές.

11:32 Ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε το σχετικό Πρακτικό της ορκωμοσίας.

11:30 Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής Ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

11:18 Σε εξέλιξη η τελετή ορκωμοσίας.

11:16 Στην αίθουσα της ολομέλειας εισήλθε ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να τελέσει την ορκωμοσία.

11:05 Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία των βουλευτών.  Ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης αφού αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Νωρίτερα έφτασε στη Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:58 Δείτε στιγμιότυπα από τις αφίξεις βουλευτών.

10:57 Τη θέση του στα έδρανα πήρε ο επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός,

10:55 Στη Βουλή έφτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

10:51 Χαρούμενος που επιστρέφει «στα κοινοβουλευτικά έδρανα» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

10:47 «Να μην έχουμε εικόνες που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία, το έθνος και τους θεσμούς», ζήτησε κατά την άφιξή του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

10:45 Συνεχίζονται οι αφίξεις βουλευτών στη Βουλή.

10:42 Συνεχίζονται οι αφίξεις βουλευτών στη Βουλή. Λίγο μετά τις 10:30 έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου

10: 37 Κατά την άφιξή της η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Πολλά κόμματα μια μεγάλη μέρα, ξεκινά δημιουργική τετραετία. Ολα θα πάνε καλά» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ελπίζω όλα τα κόμματα να καταλάβουν ότι η Βουλή δεν είναι τσίρκο».

10:35 Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές παίρνουν τις θέσεις τους στα έδρανα.

10:30 Το χειροφίλημα στην Όλγα Γεροβασίλη.

10:25 Ξεκίνησαν οι αφίξεις στη Βουλή.

Προηγούμενο άρθροΑυτοκτονίες Αγρίνιο: Δύο άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους την ίδια μέρα
Επόμενο άρθροΑπίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Απείλησε με σύριγγα υπάλληλο καφέ και τον λήστεψε