Στην Τουρκία στις 14 Απριλίου ο Ν. Δένδιας -Θα έχει συνάντηση με Τσαβούσογλου

Δεκτή επί της αρχής έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, υπό την προϋπόθεση πως θα «επικρατήσουν οι σωστές συνθήκες», όπως λένε διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ σήμερα ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 10:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται, ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Εχθές, ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι αποστολές των δύο χωρών συναντήθηκαν για περίπου 4 ώρες με το κλίμα των συνομιλιών να κρίνεται ως καλό.

Συγκεκριμένα, οι άτυπες συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα, με στόχο οι δύο πλευρές να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. 

Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία επιζητεί πολιτικό διάλογο ενώ η Αθήνα επιμένει στο αρχικό πλαίσιο που έθεσε για αυτές τις επαφές. Ότι δηλαδή οι διερευνητικές, δεν αποτελούν συνομιλίες αλλά άτυπες συζητήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος  για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς: τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ζωνών. 

Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, επιδιώκοντας και την αναβάθμισή τους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα με την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν στενού συνεργάτη του τούρκου προέδρου, στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών.

Σε αυτόν η Άγκυρα έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο για την Αθήνα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ ετέθη και θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη την οποία η Άγκυρα θεωρεί τουρκική.

Προηγούμενο άρθροΓ. Πασχαλίδης: “Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες”
Επόμενο άρθροΚ. Τσιάρας: “Το κράτος δικαίου παρέμεινε ζωντανό την περίοδο της πανδημίας”